Община Садово е новият хит на пазара за имоти в Пловдивско

Имотите в община Садово се радват през последните няколко години на голям интерес от купувачи. Всеки парцел или къща, които се продават, веднага се купуват.

“Това е обяснимо, тъй като сме само на десетина километра от Пловдив и имаме добра транспортна връзка. Вместо да теглят огромен кредит и да го изплащат до живот за “кутийки” в многоетажни блокове в града, с много по-малко пари семействата могат да си купят къща с двор в Садово или в 11-те ни села, да се радват на спокойствие и свобода. Няма трафици, няма проблеми с паркирането, което е и безплатно при нас. Не на последно място, и данъците са по-малки”, коментира кметът Димитър Здравков, който управлява общината трети мандат.

Той изброява още причини все повече млади семейства от Пловдив и други градове да се преселват в общината.

“Селата ни предлагат всички необходими условия за отглеждане на деца”, обяснява Здравков. Има детски градини и 7 училища, като шестте са санирани. Останало е училището в Богданица, но и за него има одобрен европроект. Във всяко от селата са изградени модерни площадки за игра. Правят се още четири. Оформени са красиви паркове и зелени площи. Младите семейства имат и възможност за работа.

“Садово не е само “спалня”, предлага трудова реализация. Бизнесът се развива успешно, създадени са 3000 работни места. Средната заплата за 2021 г. е 1250 лева”, посочва кметът.

Според проучване на Института по пазарна икономика преките инвестиции в общината за 2021-а с натрупване са 40 млн. евро. Това поставя Садово на 34-о място от 265 общини в България. 150 млн. лева пък е изнесената продукция.

В община Садово официално жителите са 14 766 души, но реално са повече – има много преселници, които все още не са си сменили адресната регистрация.

Общината привлича и с добрата си инфраструктура. Непрекъснато се работи по рехабилитация на пътищата. Ремонтът на трасето Болярци-Богданица-Чешнигирово е приключил. В момента се прави шосе между Милево и Виница. Досега между двете села е имало само черен път, а новият ще осигури пряка връзка с Първомай, където работят много жители на Виница. Изцяло преасфалтирана е отсечката Караджово- Кочево. Предстои да стартира рехабилитация на пътя Садово-Чешнигирово, за която има одобрено еврофинансиране.

Улиците в Садово и селата са сред най-важните приоритети на общинската администрация. Всяка година изцяло се асфалтират цели улици, до края на тази ще бъде положена нова настилка на 9 км.

“Сами асфалтираме. Излиза много по-евтино и бързо, отколкото, ако се наеме външна фирма”, твърди Димитър Здравков. Общината разполага с необходимата техника – три големи камиона и един по-малък, асфалтополагач, два валяка, два челни товарача, багер. Предстои да купи миничелен товарач.

Според Здравков, ако на общините се даде законова възможност сами да изпълняват редица дейности, те ще се справят по-добре от частните фирми. Ще е и по-евтино.

“Примерно в момента проблем е транспортната свързаност. Ако общините са собственици на автобуси, ще си направим връзките с големите градове. А сега какво се получава – въпреки че има областна схема, няма желаещи фирми да возят по определени линии и от това страдат хората, които не могат да се придвижат от една точка до друга”, посочва кметът. Общините успешно могат да се занимават и с проектиране, защото разполагат с необходимите специалисти.

Кметовете на селата в община Садово също са на мнение, че е по-ефективно да поемат повече работи сами. Почистването се извършва от тях, всяко населено място си има трактор с ремарке.

“Работим много добре с Димитър Здравков, който не ни дели по партийна принадлежност и откликва на проблемите ни”, коментира кметицата на Поповица Веска Мирчева. В селото всяка година се асфалтира по близо километър улица, подменят се тротоари, оформят се зелени площи. Паркът е изцяло реновиран – с нови плочки, пейки, озеленяване, поливна система, осветление. В читалището е обособена фитнес зала, довършва се спортната площадка в училището с игрища за баскетбол, волейбол и хандбал. Центърът на Поповица също е нов.

Кметът на Кочево Павел Павлов твърди, че получава голяма подкрепа от общинската администрация. По думите му жителите на селото не могат да се нарадват на преасфалтираната централна улица, която стига до Караджово. Асфалтирани са и тротоарите от единия до другия край на селото. Със спечелен проект се дооборудва площадка за игра. Димитър Здравков и селските управници посочват чистотата като проблем.

Въпреки че се полагат много грижи за нея, част от населението не изхвърля отпадъците на определените места. Някои жители смятат, че щом плащат данъци, могат да хвърлят боклук където им е удобно. Притеснение у кметовете будят и повредените диги на реките Марица и Чая в някои участъци, които са отговорност на държавата.

“Не е начинът фирмите да копаят вътре в реките и да изгребват инертни материали, защото така падат подпочвените води и страдат цели семейства, занимаващи се със земеделие. Трябва да се възстановят подкопаните диги и бермата. Тя се намира между дигата и коритото”, обяснява Димитър Здравков.

По думите му ежедневно общината се сблъсква и с други проблеми, но администрацията успява да се справи. Въпреки трудното време финансовото състояние на общината е много добро. В момента се работи по 23 обекта.

“Изпълняваме успешно и проектите, които са насочени към уязвимите групи”, посочва секретарят на общината Янко Атанасов. Домашни помощници са прикрепени към възрастни и хора с увреждания. Те пазаруват храни и лекарства, почистват жилищата, помагат им в личната хигиена, попълват документи при необходимост. Осигурено е финансиране на услугата до януари догодина. До 2025-а ще продължи раздаването на топъл обяд на 400 души от общината в затруднено материално положение.

В момента се изпълнява и проект за подобряване на административния капацитет, за да могат служителите да оказват по-бърза и адекватна помощ на населението./24plovdiv.bg

Свързани статии