Новият кмет Костадин Димитров: Данъците в Пловдив няма да се вдигат

Пловдивчани ще продължават и през следващата година да плащат същите местни данъци, утвърдени в предишния мандат. „Нямаме никакво намерение да вдигаме данъците в община Пловдив. Това е нашето желание, така казахме и по време на предизборната кампания, такава е и политиката на ГЕРБ”, коментира за „Марица” кметът Костадин Димитров. Същата директива даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на националното съвещание на партията през уикенда.

Приходите от местните данъци по закон остават в бюджета на общината и включват налозите за сградите, автомобилите, при придобиване на имущество и върху наследството. В градската хазна влизат и средствата, които гражданите и бизнесът плащат във вид на такси – за битови отпадъци, тротоарно право, детски заведения, административни такси за услуги, сред които и за строителни разрешения и т.н. Техният размер, както и размерът на наеми и на билети и карти в градския транспорт се определят от Общинския съвет по предложение на кмета.

Предстои тази седмица Костадин Димитров заедно с финансистите да започне анализиране на всички приходи и разходи в бюджета и изпълнението, което се очаква да края на тази година, за да се състави реален бюджет за следващата. Тогава ще стане ясно дали при сегашните нива на местните данъци и такси новата местна власт може да върже бюджета за следващата година, да се разплаща с изпълнителите по вече сключените договори, да погасява кредити. Прогнозата е, че бюджетът няма да бъде изпълнен с 50 – 60 млн. лева главно заради по-малко собствени приходи в сравнение с планираните. Успоредно с това ще се подготвя план-сметката за чистотата. С нея до края на тази година трябва да се утвърди и размерът на такса смет за 2025 г.

По повод на такса смет кметът подчерта, че през 2024 г. ще се работи по въвеждането на новия модел за изчисляване на такса смет, според количеството изхвърлен отпадък на принципа „замърсителят плаща”. Законът предвижда този механизъм да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Засега и през 2024 г. продължава да действа старият модел, при който такса смет в Пловдив се начислява върху данъчната оценка на имота. Гражданите плащат 1,8 промила, бизнесът – 5,3 промила.

Засега не е ясно на какви пари от държавата може да разчита Пловдив догодина. Все още не е разписана методиката, по която ще става разпределянето на 1 млрд. лева от фонда за капиталови инвестиции в общините, който е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Ще се настоява всяка община да получи средства. В бюджета ще настояваме конкретно да бъде записано за Плевен – стадион, за Ловеч – кръгово, и т.н. община по община“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Премиерът Николай Денков обаче контрира, че пари трябва да се дават там, „където има готови добри проекти в полза на хората“. По думите му, това е справедливо. „А доколкото чух вчера, справедливо е дайте на този и на този кмет и не питайте за какво ще се дават парите“, добави Денков по повод на разногласията между финансовия министър Асен Василев и Националното сдружение на общините, което е доминирано от кметове на ГЕРБ./Вестник Марица

Свързани статии