НИНКН представя пред жителите на Баня териториалната програма на града

Националният институт за недвижимото културно наследство ще представи на 5-ти май пред жителите на Баня резултатите от Териториалната програма в града. Нейната цел е да оцени състоянието на недвижимите културни ценности и да идентифицира обекти, които допринасят за облика, историческата и културната памет на населеното място.

До момента вписаните паметници на културата в Баня са 8, като 4 от тях са в аварийно техническо състояние. Освен тях експертите са установили още 4 обекта, които са част от историческата памет на града. Това са 3 сгради от Специализираната болница за рехабилитация, лесопарка „Калето“, павираната улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.

Програмата за културното наследство в Баня вече предизвика напрежение в града. От местната администрация, както и от община Карлово възразиха срещу процедурата, защото включването на още защитени обекти ще стопира инвестиционните намерения в града. Тогава от НИНКН отговориха, че издаване на индивидуален административен акт за тези четири обекта не спира инвестиционните инициативи, а привлича вниманието върху тяхната ценност.

Пред Радио Пловдив кметът на Баня Стамен Гешев отново изрази опасенията на жителите, че ако бъдат вписани като културна ценност тези обекти, ще се стопират инвестиционните проекти в курортното градче. „От НИНКН не уточняват защо избраха Баня. Останахме изненадани, защото ни обясниха, че идват да „свалят“ стари обекти на културата, а се оказа, че са вписали още много обекти. Това може да възпрепятства бизнесът, защото в охранителните зони трудно може да се развиват съществуващи вече хотелски бази и може да се ограничат техните инвестиции. В уведомлението не са записани не нови 4 обекта, а много нови обекти – не е ясно защо са вписани като културно наследство“.

Кметът не се ангажира с прогноза как ще бъде приета днес териториалната програма на НИНКН за града, но допълни, че ако хората останат недоволни, са възможни и протести.

НИНКН стартира Териториални програми за опазване на паметници едновременно в пет общини, като Баня ще е първата, в която проектът ще бъде представен./Радио Пловдив

Свързани статии