Направиха първа копка на новата сграда на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” /ВИДЕО/

Първа копка на новия диагностично-лечебен корпус на Клиниката по педиатрия към  УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив бе направена днес. Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов, началникът на педиатричната клиника проф. д-р Иван Иванов, зам.-кметът Анести Тимчев и  строителят на обекта от фирма „Заводски строежи“ Никола Тиков направиха символичната първа копка от източната страна на бъдещата сграда на клиниката.

На церемонията присъстваха дарители и гости, подкрепили във времето инициативата на университетската болница за изграждането на нова модерна педиатрична сграда. Сред тях бяха депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и проф. д-р Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването, както и бившият депутат от Пловдив Менда Стоянова. На церемонията присъства и Пловдивския митрополит Николай, а също и бизнесменът Георги Гергов, който е един от големите дарители на лечебното заведение.

Изпълнителният директор на болницата проф. Карен Джамбазов благодари на всички, участвали в дарителската кампания за изграждането на Детската болница под тепетата, която събра 170 000 лева, а също и на министерството на здравеопазването и депутатите от ГЕРБ за помощта да бъде отпусната сумата от 42 млн. лева от държавния бюджет с решения от 2020 година и 2022 г.

Благодарности към всички дарители отправи и началникът на Клиниката по педиатрия проф. д-р Иван Иванов, който посочи, че това е негова отколешна мечта, предвид условията, в които в момента се лекуват децата в лечебното заведение. Той подчерта, че сегашната сграда, в която се намира клиниката е стара и вече не отговаря на изискванията за лечението на деца.

С особено вълнение проф. Иванов припомни, че лицето на кампанията, обявена от ръководството на болницата  „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, която започна през 2018 година, бе терапевтичното куче Мон и благодари на неговата стопанка Велислава Костадинова за съдействието. Бобтейлът Мон днес бе важен гост на церемонията. Професорът допълни, че около четири хиляди деца от 21 области в страната преминават през клиниката годишно, а през Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 хил. деца.

Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова пък посочи, че като майка на две деца е особено развълнувана, че присъства на първата копка на детска та болница. Тя прочете и поздравителен адрес от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който бе поканен, но не можа да присъства на първата копка.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев подари на домакина проф. Джамбазов икона на св. Стилиян Детепазител, а бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов подари икона на св. Георги Победоносец, с изричното настояване тя да бъде сложена на входа на операционната зала, за да пази светецът децата от злото и да убива болестите.

Пловдивският митрополит Николай отслужи водосвет и благослови новото начинание.

От своя страна проф. Джамбазов подари на строителя Никола Тиков пластика на св. Георги като символичен жест преди началото на градежа.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. и ще има седем етажа  и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус.  Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. „Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с  кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Договорът за строителство е с максимална продължителност до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано.

Обсъждали сме много пъти възможности за ремонти на сегашната сграда на педиатрията, която от години не отговаря на съвременните условия, но решихме да построим нов корпус, обясни проф. Джамбазов пред журналисти. И добави, че когато новото лечебно заведение е готово, то ще даде възможност за комплексен достъп на малките пациенти до всички възможни изследвания в Хирургиите, тъй като досега се е налагало те да бъдат транспортирани от базата на бул. „Васил Априлов“.

Предстои до края на годината в лечебното заведение да започне строителството и на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка. Вече е проведена обществена поръчка и избран изпълнител, има проект, остава да се изтегли заем за финансирането му от 25 млн. лева, подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“. По думите му на новата площадка ще може да каца и военне хеликоптер.

Свързани статии