Най-вкусното коледно ястие сготвиха в Брезово/ВИДЕО/

Най-вкусният празник на брезовската тава се проведе в Брезово. Двама  известни шеф-готвачи- Иван Кирин, който  е бил в топ 20 на готвачите в България, и Енчо Добревски, демонстрираха пред хората как се приготвя традиционното за Коледа ястие в региона.

То е любимо на всички и брезовските домакини от момичета са научени да готвят накълцаното ситно с дървен сатър зеле, което запържват  към него прибавят изпърженото вече свинско месо-осмянка, и червен пипер. След това това запичат в тава, наливат чаша червено вино и посрещат празниците след дълъг пост.

Шеф-готвачите разказаха, че от малки са закърмени с тази гозба и я приготвят много преди да стават известни и готварството да стане тяхна професия. Българите предпочитат това ястие, но не са малко и чужденците, които много го харесват. „Наблюденията ни са от ресторантите, в които работим и сме предлагали в менюто на гостите брезовска тава“, казаха майсторите.

Преди демонстрацията кметът на общината инж. Калин Калапанков откри събитието и подчерта, че е благодарен на местните хора и ги адмирира за това, че пазят и предават традициите на поколенията.

Сръчни местни жени бяха сготвили и донесли на мегдана традиционната тава с осмянка, с която почерпиха гражданите и гостите на Брезово.

Беше запален коледен огън, а малко след това беше изтеглена традиционната коледна томбола.

Деца помогнаха на председателя на читалището Енчо Колев да изтегли победителите.

Вторият празничен ден на Коледа завърши с дълго българско хоро край огъня, което поведе кметът Калин Калапанков.

 

Свързани статии