Лидери на леви формации бистрят новото ляво в Пловдив/ВИДЕО/

„Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата“. Това заяви пред журналисти в Пловдив социалистът и член на НС на БСП Костадин Паскалев. Той е медиатор на Конференцията „Левицата“, която се провежда в момента в града под тепетата.

По думите му, ако се стигне до кабинет, това ще е нарушаване на всички принципи. „Принципите си ще трябва да нарушат и ГЕРБ, и БСП. Единствените, които няма да си нарушат принципите са ДПС. Това, което единствено се постига в настоящия момент е гъделичкане на егото на г-жа Корнелия Нинова“, посочи той.

„Изключително тежка е прогнозата ми за предстоящите избори. Аз предполагам, че така, както вървят нещата, лявото политическо представителство ще бъде още по-ниско от сегашното или в най-добрия случай запазване на резултата. Ако успеем да се обединим, имаме шанс да получим резултат, който е с 10%, т.е. два пъти по-висок“, допълни Паскалев.

На конференцията по темите за предизвикателствата пред левите сили, секторните политики,  а също и за левия подход към реформите за преодоляване на неравенствата и гарантиране на справедливостта, която провежда в Пловдив координационният съвет на инициативата „Обединена левица“, присъстват емблематични лица. Сред тях са президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), Румен Петков – лидер на АБВ, Мая Манолова – лидер на Изправи се.бг, Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, „Нормална държава“ на Георги Кадиев, Александър Томов – лидер на Евролевицата и много други.

„Онова, което направихме до този момент е, че изчистихме основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение, по които имаме съгласие. Надявам се, че дискусията, която се води в момента, ще стигне до създаване на правните предпоставки за създаване на ляво обединение. Това означава, че тези леви партии ще създадат коалиция по между си. Ще бъде предложено и на БСП да участва в тази коалиция“, поясни Костадин Паскалев.

„Идеята за започване на разговора за обединение вляво възникна на базата на последните четирите парламентарни избори, които показаха, че левицата е загубила почти три четвърти от поддръжниците си за 1.5-2 години“, коментира още той. „Ще видим дали Корнелия Нинова ще предпочете коалиция с левите партии или с ГЕРБ“, допълни Паскалев.

Той припомни основните принципи и идеи за обединение на левите партии, възприети на първата им среща на 29 ноември миналата година. Част от тях са да се укрепи колективното начало и равнопоставеността при начина на вземане на решения по всички въпроси, да се запазят традициите на перманентен пряк диалог с активистите и симпатизантите на левицата и да се постави в центъра ефективността, а не ефектността.

„Чертането на червени линии вече четвърти парламент е абсолютно излишно“, коментира Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“. „Като се положат добронамерено усилия, ще стане. Виждате, че има интерес към темата за левия проект. При все, че има достатъчно сериозни противници и достатъчно мощно лоби, което да натиска включително медиите да не експлоатират прекалено темата“, добави още тя.

„Когато БКП беше в аналогична ситуация – отхвърляна и изтласквана, Александър Лилов смени бранда, програмата и организационния живот, което даде живот на левицата за 20-30 години напред“, каза още тя. Дончева посочи като пример гръцките обединения СИРИЗА и ПАСОК. Мястото на БСП ще бъде там, където са хората на БСП, коментира Дончева и допълни, че отиването в нов субект означава да вземеш вътрешно решение.

Конференцията се провежда в гранд хотел „Пловдив“ и е продължение на кръглата маса „Лява България – идеи, политики и перспективи“, която постави началото на ново ляво обединение в България.

Свързани статии