Лидерът на червените в Сопот ексклузивно пред Новинар: Хората недоволстват от ръководството на Сопот, стотици са дадени на ЧСИ/ВИДЕО/

Председателят на Общинската организация на БСП Сопот и заместник-председател на Общинския съвет Станислав Стоенчев гостува в студиото на ПБ Новинар заради редица оплаквания от граждани на общината. Сигналите до медията ни са периодични и системни, хората се оплакват от многократно увеличени данъци, от това, че са дадени от местната власт на ЧСИ, от това, че няма съществени ремонти и проекти на територията на Сопот и Анево.

Местната администрация от месеци наред твърди обаче, че данъците са намалени , а не завишени. Да внесе яснота по въпроса поканихме заместник-председателя на ОбС Сопот.
Увеличение има и то голямо, беше категоричен Стоенчев. Най-драстично е увеличението при моторните превозни средства. На обикновените автомобили завишението е с около 10-20%, при тежкотоварните автомобили има голямо увеличение, както и при мотоциклетите, особено на тези, които са над 50 кубика, на някои е дори над 100%.
Заради голямото увеличение на данъците има доста фирми, които са си преместили седалищата и вече не се не са на територията на община Сопот.

Данък сгради е завишена на максимума-на 4,5 промила. Такта битови отпадъци е намалена с 1 промил за физическите лица. Стотици хора са дадени на ЧСИ заради неплатени данъци и налози, обясни Станислав Стоенчев.

Хората недоволстват заради това, че няма нищо ремонтирано като инфраструктура, с изключение на някои минимални ремонта. Да, случиха се някои неща в кв. „Сарая“, но за мен това е напълно недостатъчно- неучастието в евро проекти също хората отчитат като проблем, а участието в тях и привличането на европейски средства би променило облика на нашата иначе хубава община,смята Стоенчев.

Общинските съветници на Сопот получават огромно възнаграждение, тъй като средната брутна работна заплата на общинската администрация е 2 490 лв. Според решение на Общински съвет старейшините взимат 60% от средната брутна работна заплата в администрацията. Тоест месечното възнаграждение на един общински съветник е около 1200 лв. За сравнение в съседната голяма община Карлово то е значително по-малко-около 750 лв.

Проблемите в община Сопот Станислав Стоенчев обособи в няколко аспекта. Даде пример с неработещата градска тоалетна, за която местната власт е дала 50 000 лв.Другият голям проблем е, че ще има дупка в бюджета от около 1 милион и 800 хиляди лева, след като се гласува националния бюджет, но хората още незнаят или неглижират този проблем, подчерта заместник-председателят на ОбС Сопот.

Сегашното ръководство на общината има изтеглени 9 заема, каза още Станислав Стоенчев. Той не отговори на въпроса на медията ни дали ще се кандидатира за кмет на община Сопот.

Цялото интервю вижте във видеото на ПБ Новинар.

Свързани статии