Кръгла маса по проблемите на розопроизводството се проведе в Карлово

Кръгла маса и дискусии по темите „Плануваните промени на Европейската комисия при квалифициране на розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти“, „Розопроизводство и розопреработване“ и „Закон за маслодайната роза – предложения за промени“, организирана от Община Карлово, се проведе на 17 февруари 2023 година.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов благодари на отзовалите се на неговата покана за участие – министъра на земеделието и храните в периодите 2014-2017 и 2019-2021 г. Десислава Танева, евродепутата от Европейската народна партия Андрей Новаков, народните представители от 48-то Народно събрание Десислава Трифонова и Младен Шишков, председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров, прокуриста на „Българска роза“ АД Карлово Боряна Кралева, председатели и членове на Професионална асоциация на розопреработвателите в България, Националния съюз на производителите на етеричномаслени и енергийни култури, Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

Предложените промени в Регламента на Европейския съюз, отнасящи се  до производството на продукти от етеричномаслени растения, предвиждат те да се третират не като селскостопански продукти, а да се считат за химикали. Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло, поясни Андрей Новаков. Той подчерта, че българските представители в ЕП, българският еврокомисар Мария Габриел и нейните колеги от Франция и Италия ще направят всичко възможно предлаганите промени в регламента да не бъдат приети.

За да се случи това, са необходими научни доказателства и писмени позиции на производителите и преработвателите на етеричномаслени растения. Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла. Същото се твърди в официално становище на Института по розата, стана ясно по време на срещата.

Д-р Кабаиванов пое ангажимент, паралелно с позицията на браншовите организации, да изпрати в ЕП единно становище и от кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – райони, в които се отглеждат етеричномаслени култури.

Подробни разяснения по поставените от бранша проблеми, задължителната електронна регистрация, сателитния мониторингов контрол, ставките за плащания и държавните помощи направи Десислава Танева. Тя отговори и на въпроси на участници в кръглата маса, свързани с проблемни текстове от Закона за розата.

След предсрочните парламентарни избори на 2 април и след като бъде сформирането на 49-ото Народно събрание д-р Кабаиванов ще покани Постоянната комисия по земеделие и депутатите от Пловдивска област на среща в Карлово, на която да бъде направен анализ на Закона за маслодайната роза три години след неговото приемане.

Свързани статии