Костадин Димитров: Стотици служители и 52 машини работят за почистването на Пловдив/СНИМКИ/

52 машини работят по улиците на Пловдив от първите часове на снеговалежа. В момента улиците са проходими при зимни условия, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров, който заедно със заместник-кмета по екология Иван Стоянов, заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов, директорите на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” Димитър Георгиев и Антон Георгиев координира дейностите по почистване в общината.

„Заради мокрия сняг са получени над 200 сигнала за паднали клони и дървета. 90 от тях са обработени. Екипи на Доброволческото формирование „Пловдив 112” ще подкрепят всеки момент Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза още Костадин Димитров и допълни, че е в непрекъснат контакт с ОД на МВР.

„20 пясъкоразпръсквача  и 32 снегорина обработват пътищата. Целият състав на ОП „Чистота” работи на терен, навън вече са и бригади ръчен труд от ОП „Градини и паркове”, както и от ОКТ”, обясни заместник-кметът по екология Иван Стоянов.

„По-късно през деня се очакват силни пориви на вятъра. Моля Ви, не излизайте навън заради опасността от падащи предмети и клони”, призова кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Над 40 сигнала за паднали дървета и клони са обработени от ОП „Градини и паркове”, съобщи директорът на общинското предприятие Антон Георгиев.

„Към момента работят всички налични групи резачи. Приоритетно отстраняваме паднали клони и дървета от пътните платна и тротоарите, както и опасни пречупени клони”, уточни Георгиев.

Той допълни, че всички технически ръководители са на терен с бригадите си и извличат клони от улиците и тротоарите. Почистват се спирките от масовия градски транспорт.

„Приемаме, записваме, степенуваме и отработваме сигналите. Днес главната задача е да отворим пътищата и тротоарите”, каза още директорът на ОП „Градини и паркове”.

Според експертите фактът, че листопадът не е приключил напълно, интензивните дъждове и комбинацията от мокър сняг и силен вятър са причина за броя на пречупените дървета и клони. Има поражения и по младите фиданки, като в момента целта е да се олекотят короните им, за да се предотвратят нови щети.

Сигнали за опасни пречупени клони и дървета може да се подават на дежурния телефон на ОП „Градини и паркове” 032/624 301.

Снимки: Община Пловдив

Свързани статии