Кметът Здравко Димитров направи първа копка на Голямоконарско шосе в Пловдив/СНИМКИ и ВИДЕО/

Първа копка на проекта за реконструкция на Голямоконарско шосе направи кметът на Пловдив Здравко Димитров. Работата по проекта започна още преди две седмици, но заради лошите атмосферни условия първата копка бе направена едва днес. За да тръгне работата по вода благословията си даде и знеполския епископ Арсений – викарий на пловдивския митрополит Николай.

„Голямоконарско шосе е най-важният вход на Пловдив. Оттук минават около 500 000 души на седмица. Това е вход, който свързва магистрала „Тракия“ с Пловдив и индустриалните зони. Изключително натоварен и отдавна трябваше да бъде направен, защото това е лицето на града. Първото нещо, когато влизат гости на града е впечатлението от страна на магистралата и отдавна трябваше да бъде направен. Но Господ така е промислил – аз да го направя – да го започна аз и да го завърша“, заяви кметът Здравко Димитров по време на церемонията. Преди това той инспектира строителните дейности.

„Пловдивчани ще получат нов път с велоалея, ще запазим дърветата, ще вдигнем тротоара. На места ще има локали, нов водопровод, двоен ще има, за да може хората, които пътуват до индустриалните зони, гостите на града, а и ние, когато пътуваме за столицата, да влизаме в един модерен, удобен път. Нещо подобно ще е, каквото се случи на Асеновградско шосе“, посочи още кметът.

Ремонтът на Голямоконарско шосе се извършва и от същата фирма, която направи реконструкцията на Асеновградско шосе – „ИССА 2000“. Според нейния представител Паун Иванов, вече е започнат водопровода, като от едната страна ще минава магистрален водопровод, а в двете страни на шосето ще има и водопроводи, които ще водоснабдяват околните фирми и обекти.

По думите на Иванов отсечката е с дължина 1,4 км. Предвидени са по три платна в двете посоки (габаритите на шосето се запазват). Ще се изградят тротоари и велоалея, ще се засадят 400 дървета, от тях 300 чинари и 100 липи, като за тях ще има създадена нова напоителна система.

„Ще се изградят две кръгови кръстовища – едното на разклона за КАТ, другото – в края на отсечката към община „Марица“. каза още представителят на фирмата-изпълнител.

„Срокът за завършването на проекта е 650 дни, което е около 2 години. Ние обаче сме готови да го завършим до края на годината, ако общината осигури необходимото финансиране“, категоричен беше Паун Иванов.

Кметът подчерта, че парите за този проект са от служебното правителство. Той посочи, че вторият етап ще бъде в участъка на община „Марица“, която още извършва отчуждавания на имоти, за да свърже пътя с магистрала „Тракия“.

Вижте още във видеото…

Свързани статии