Кметът Здравко Димитров и украинският посланик Олеся Илашчук откриха Парк за изящни изкуства във „Втори дом“/СНИМКИ/

„Приехме като братя украинските бежанци от военната инвазия над  родината им. От първия ден след агресията не сме спирали и продължаваме да правим всичко, за да се чувстват добре в нашия град.“ Това заяви кметът Здравко Димитров пред извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България  Олеся Илашчук при официалната им среща в общината.

Илашчук благодари на кмета и цялата пловдивска общност, отворила сърцата си и оказала подкрепа на нейните сънародници в трудните дни на изпитание. Тя призна, че неслучайно първата ѝ извънстолична визита след встъпването в длъжност е именно в Пловдив.

Почетният консул на Украйна Димитър Георгиев посочи, че направеното в града няма аналог в Европа. Община, общински предприятия, много неправителствени организации и представители на бизнеса се включиха за преустройството на бившата Белодробна болница в център за временно настаняване на бежанците, които самите те нарекоха „Втори дом“.

„Наистина искаме да се чувстват като у дома си. Затова открихме вече три дневни центъра за деца от 3 до 6 годишна възраст. Осигуряваме психолози, организираме езикови курсове. Близо 400 украински деца вече са включени в общинската образователна  система“, каза кметът.

Той напомни, че на състоялия се преди дни международен форум в Полша проектът „Втори дом за Украйна“ получи висока оценка в категорията за социална кохезия от Института за иновации в политиката на Европа.

След срещата в общината кметът Здравко  Димитров и посланик Олеся Илашчук официално откриха  за посетители Парк за изящни изкуства. Той е създаден във „Втори дом“ от обитателите му с помощта на артисти, институции и граждани. Между оформените красиви цветни алеи вече са поставени скулптури и инсталации. Това е една от поредните заслуги на Наталия Еллис и нейната фондация. За всеотдайната ѝ подкрепа към каузата за подкрепа на украинските бежанци тя заслужи признателността и на всички, дошли на събитието.

Свързани статии