Кметът на Карлово приветства участниците в събор „Хайдутът“/СНИМКИ/

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов приветства участниците в осмия събор „Хайдутът“, който бе открит на 16 септември.

„Докато ги има сдружение „Калиферови хайдути“ и Прабългарската школа за оцеляване БагаТур, докато го има съборът, българщината ще е жива! Благодаря на организаторите на това събитие, на участниците във възстановките, на фолклорните състави – всички те ни връщат във времена, с които трябва да се гордеем като народ. Да живее България!“, каза кметът в обръщението си към стотиците хора, дошли в местността „Свети Кирик“ край Калофер.

За личното си съдействие за реализиране на събора д-р Кабаиванов получи благодарствена грамота от Димитър Мирчев – ръководител на сдружение „Калиферови хайдути“.

Двудневният събор, който бе открит с водосвет за здраве и благополучие, включва фолклорна програма, възстановка на исторически събития, стрелба с лък, конна езда, фехтовка, представяне бита и обичаите на българите, турнир „Борба за пояс“ – традиционна борба на конните народи, български национални ястия от конкурса „Да нахраниш войвода“, танца „Аватар“, премиера на филма „Малко познатите български хайдути“, спектакъла на БагаТур  „Кои сме Ние…“, занаятчийски работилници по бъчварство, медникарство, кожарство и др.

Свързани статии