Кметът на Карлово пред Новинар за изборите, ремонтите и празниците в общината/ВИДЕО/

„На изборите се случи това, което по-голямата част от хората очаквахме. Ясни са победителите, както и подреждането на партиите в парламента като цяло. Ясно е и друго, че огромното мнозинство от българските граждани искаме правителство, което да управлява в един средносрочен хоризонт, за да се справи с тежките проблеми на инфлацията и развитието на икономиката, защото без икономически растеж това, което очакваме като социални придобивки, заплати и пенсии не е възможно“. Така коментира в студиото на ПБ Новинар кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов резултатите от провелите се парламентарни избори.

Той заяви, че е умерен оптимист за съставянето на правителство все пак, защото вижда какви са взаимоотношенията между основните политически сили.

„Те не са благоприятни за сформиране на голяма и стабилна коалиция и вероятно ще се търсят други варианти на коалиция от по-малки партии. В противен случай отиваме в края на юли отново на избори, които не ни гарантират ново съотношение на силите“, обясни той.

По думите на Кабаиванов продължават опитите на някои политически партии да насаждат недоверие към еврозоната. „Ние трябва да си кажем съвсем откровено, че ако сме част от еврозоната и банковата система ще е по-стабилна, и пазарът на кредит ще бъде по-благоприятен за българските граждани и бизнес, та започваме разделение и по тази линия. Така че на нас ни трябва стабилно управление“, категоричен бе карловският кмет.

Той допълни, че в момента няма държавен бюджет, в резултат на това общините също нямат бюджет и се налага положението да се кърпи.

„Справяме се трудно, както всички общини, защото не можем да си планираме строителната програма за 2023 година. Докато няма държавен бюджет, всичко друго е в сферата на пожеланията“, призна карловският градоначалник. Но посочи, че в общината работят въпреки това, с икономисани средства от миналата година.

„Мога да кажа, че нашата строителна програма за 2023 година е значително по-голяма от предишни години въпреки липсата на бюджет“, подчерта Кабаиванов.

Кметът на Карлово очерта основните приоритети в строителната програма на общината.

„Работим по един голям пътен участък от Московец до Богдан и от Богдан до Войнягово. Това е 18 км пътна отсечка, сменяме 5 км водопровод. Вече е подменен водопроводът в Московец, в началото на Войнягово и в момента подменяме 2 км и 800 м в Каравелово. Подменихме изцяло асфалтовата настилка между Каравелово и Климент и ще направим същото между Московец, Богдан и Каравелово. За този път имаме осигурено 50% финансиране, ако МРРБ осигури останалите 50% до средата на август ще имаме 18 км нов пътен участък и 6 км сменен водопровод“, подчерта Кабаиванов.

Той припомни, че приключват проектите за речните корита в наводнените села – Каравелово, Богдан, Слатина, както и в Карлово – на Меден дол. До четвъртък тази седмица ще бъдат предадени готовите проекти. Следва процедурата по избор на изпълнител до края на май и през юни трябва да започне първото изграждане на новите речни корита.

„Осигурени са пари само за проектиране, за изграждане още няма средства, но разговорите с областния управител и вицепремиера Демерджиев дават основание, че държавата в лицето на Междуведомствената комисия ще осигури следващите месеци необходимите средства на траншове, за да можем да започнем работа“, каза още д-р Емил Кабаиванов.

Цялото  интервю вижте във видеото на ПБ Новинар!

Свързани статии