Кметът на Карлово и началникът на карловската пожарна – пожарникари на годината/СНИМКИ/

Колективна награда бе връчена на сектор „Специализирани оперативни дейности“ за спасяването на хората в село Богдан по време на пороя
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и началникът на карловската пожарна гл. инспектор Тоню Чалъмов бяха отличени с наградата Пожарникар на годината за 2022-ра година в Пловдивско. Това стана на тържествена церемония в Градския дом на културата „Борис Христов“ под тепетата.

И тази година огнеборците, доказали своя професионализъм и показали смелост, доблест и личен пример, бяха отличени с престижните звания.

Шефът на пожарната в Карлово бе отличен заради проявеното изключително себеотрицание при ликвидирането на последиците в наводнените села Богдан, Каравелово, Слатина и Столетово и за съществен личен принос към издигане престижа на професията на пожарникарите и спасителите. Припомняме, че карловските огнеборци бяха на първа линия при спасяването на човешките животи в пострадалите от пороя населени места.  Като ръководител на екипа на РСПБЗН-Карлово гл. инспектор Чалъмов получи отличието „комплексен победител“.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пък бе отличен за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението с награда в категорията „Партньори“. Тази година община Карлово преживя най-мащабното природно бедствие в България за последния половин век. Всеотдайната му работа на терен, координацията между Кризисен щаб, институции, огнеборци, спасители и обикновени хора, показаха умението му за отлично партньорство със службите за пожарна безопасност и защита на населението, като това помогна за решаването на проблеми, касаещи живота, здравето и безопасността на много хора и служители на ПБЗН в област Пловдив. Кабаиванов получи почетен плакет отдиректора РДПБЗН-Пловдив – комисар Георги Мангараков.

В раздел „Пожарогасителна дейност“, пожарникар на годината стана Тодор Тошев – инспектор в група „ПГ и СД“ на 01 РСПБЗН Пловдив. Тошев работи в системата на пожарната от 5 години. През изминалата година дежурната смяна, която ръководи е участвала в 175 произшествия. В три от случаите той е проявил изключителен професионализъм. На 08 юни м.г възниква пожар в жилищна сграда на улица „Цанко Дюстабанов“, а по време на пътуването се получава информация за човек, пряко застрашен от пламъците, обхванали по-голяма част от жилището, който е възпрепятстван да се евакуира. Първите действия на екипите, ръководени от него са насочени към откриване и евакуиране на човека, изпаднал в животозастрашаваща ситуация и оказването на първа помощ до пристигане на медицинския екип. Месец по-късно при пожар в триетажна къща на улица „Добри Войников“, инспектор Тошев и негов колега спасяват друг човешки живот – на изпаднал в безсъзнание, под въздействието на дима, отделен при пожара. Пострадалият веднага е изнесен от опасната сграда и е предаден на Спешна помощ. През октомври 2022г. възниква пожар в пететажна жилищна кооперация на улица“Родопи“. Веднага към адреса са изпратени два пожарни автомобила, а при пристигането, екипите разбират, че в съседната на горяща стая се намира собственика на имота, който е с пряка опасност за живота от пламъците и дима. С риск за живота си, Тошев и негов колега, успяват да спасят още един човешки живот.

rpt

В раздел „Контролна дейност“ отличие получи Кузман Дерменджиев – инспектор в група „ДПК и ПД“ на 03 РСПБЗН Пловдив.

В раздел „Превантивна дейност“ бе награден Борис Канагрохов – инспектор в група „ДПК и ПД“ на 01 РСПБЗН Пловдив.

Колективна награда бе присъдена на служителите на от сектор „СОД“ при РДПБЗН Пловдив – мл. инспектор Надеждю Агов, мл. инспектор Красимир Добранов, мл. експерт Динко Криворов, мл. инспектор Ивайло Ивано и мл. експерт Христо Чолаков. Водолазите са участвали в спасяването на хора по време на наводнението в карловското село Богдан. Една от най-тежките ситуации се оказва спасяването на бременна жена, която заедно със своето семейство – съпруг и дете, са блокирани в дома си. Спасителите от сектор СОД успяват с помощта на въжени системи и с лодки да изведат хората на безопасно място и да ги спасят.

В края на церемонията бяха връчени награди и на двама пожарникари, които се пенсионират. Надеждю Агов и Огнян Лазаров от сектор „Специализирани оперативни дейности“ са спасили десетки човешки животи.

Снимки: РДПБЗН-Пловдив

Свързани статии