Изборите в област Пловдив: Шест общини с нови кметове от първи тур

Шест общини в област Пловдив са избрали кмет още от първия тур на изборите. Това са Раковски, Родопи, Куклен, Садово, Кричим и Лъки.

Както съобщихме, досегашната кметица на община Куклен Мария Белчева с убедителна победа още от първи тур. Кандидатката на ГЕРБ е получила 1629 гласа, като това е 51.68% от гласувалите. На второ място след нея е кандидатката на коалиция „Партия Консервативна България” – Елена Филева, която е получила 734 гласа.

Община Родопи също има кмет от първи тур, това е Павел Михалов. При обработени 90% от протоколите, за него са гласували 8240 души, или това е 66,95% от гласувалите в община „Родопи”.

На второ място се нарежда кандидатът на ГЕРБ Пламен Спасов, за когото са гласували 1294 души.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров от ГЕРБ ще управлява общината за трети път. Той отново печели от раз, след като за него са гласували 4971 души или 61,74 на сто. В сравнение с миналите избори Гуджеров е получил по-малко гласове, но по-висок процент.

В Садово и Кричим също преизбраха градоначалниците си Димитър Здравков и Атанас Калчев.

В 12 общини в Пловдивско се очертава да има балотаж.

При 97,83% обработени протоколи в община “Марица” досегашният кмет Димитър Иванов от “Обединени земеделци” е на крачка от сигурен четвърти мандат. Той е получил 48,45 на сто от гласовете и се очертава да се изправи на балотаж срещу издигнатата от БСП Виолета Христодулова със 17,40%.

В Хисаря кандидатката на БСП Ива Вълчева отива на балотаж с досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ, а в Съединение Атанас Балкански ще се изправи срещу Георги Руменов.

При 91,57% обработени протоколи досегашният кмет на Асеновград Христо Грудев от ГЕРБ води с 29,67 на сто от гласовете, следван от кандидата на БСП Петко Чирпанлиев, който има 19,02. Малко след него се нарежда Несрин Рамаданова-Юмерова, получила 17,22% от гласовете на асеновградчани.

В Брезово са обработени всички протоколи и на балотаж отиват Калин Калапанков от БСП с 34,47 на сто и Нели Минчева, взела 29,41. В Калояново към 6 ч. са обработени 98,25% от протоколите и резултатът е близък. Досегашната кметица Виктория Михайлова от “Заедно за силна община” е получила 26,81% от гласовете, а издигнатият от СДС Младен Кичев – 28,5.

В Карлово обработените протоколи са 35,18% и се очертава балотаж между дългогодишният кмет Емил Кабаиванов от местна коалиция СДС -ГЕРБ, получил 36,92 на сто и Веска Ненчева от БСП с 23,4.

В Перущица броенето приключи и балотажът е между кандидатът на БСП Николай Баков (45,15%) и спечелилата предишните избори Мария Витанова-Вълканова (35,66%). Кметът на Първомай също не успя да си гарантира следващ мандат. Николай Митков от БСП е получил гласа на 5295 от избирателите в общината, или 47,95 на сто, и в неделя ще се изправи срещу Чавдар Здравчев от ПП-ДБ, когото са подкрепили 13,66%. На изборите през 2019-а Митков отново беше на балотаж, но тогава беше спечелил едва 2672 гласа.

В Сопот ще има балотаж. За кмета Деян Дойнов са гласували 1607 души, в сравнение с 2150 на предишните избори. Преди него е кандидатът на БСП Станислав Стоенчев със 184 гласа повече. Изненадваща е картината в Стамболийски. Досегашният кмет Георги Мараджиев от ГЕРБ е получил 41,09% от гласовете и в неделя ще се пребори с издигнатия от „Алтернатива за гражданите“ Петър Неделев, който е първи засега – 49,06.

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ води убедително пред кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, но гласовете му не са достатъчно за директна победа. Жителите на 6 общини обаче вече са посочили своя управник и няма да стигнат до втори тур./trafficnews.bg

Свързани статии