Интерактивна инсталация в Природонаучния музей в Пловдив повежда публиката в света на прилепите

Вълнуваща експедиция ще поведе посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив на 22 и 23 ноември на едно незабравимо пътешествие в света на прилепите. Това ще се случи чрез интерактивната инсталация „В малкия голям свят на прилепите“, включваща обекти и видеа, подредени в музея, които по забележителен начин преплитат науката и изкуството. Зрителите ще бъдат водени от вдъхновяващия изследовател Антония Хубанчева и ще могат по забавен и увлекателен начин да научат повече за прилепите, за странностите на природата и за фалшивите новини.

Гостуването на инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ в Пловдив е възможност за публиката да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално! В залите на Природонаучния музей ще бъдат разположени различни части от разказа в инсталацията. Публиката ще бъде не просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти на различни места в музея ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще се опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Ще има възможност да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата ще бъде и кратка надпревара по различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.

Туровете, организирани за посетителите са с продължителност 60/70 минути.

На 22 ноември – 1ви тур започва от 17:30 ч. ; 2ри тур – от 19:30 ч.

На 23 ноември – 1ви тур  започва от 17:30 ч. ; 2ри тур – от 19:30 ч.

Част от инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ ще е отворена за посетителите на музея между 21 и 23 октомври 2023 година.

Цена на участник – 15 лв. Туровете са подходящи за лица над 11 години.

Необходимо е предварително записване за туровете във формуляр.

Творчески екип, създал интерактивната инсталация „В малкия голям свят на прилепите“:

автори: д-р Антония Хубанчева и Гергана Димитрова

визия и интерактивни обекти: Елена Шопова

режисура: Гергана Димитрова

водещ туровете: д-р Антония Хубанчева

техническа реализация: Иво Стаменов-ОттО

видео заснемане, монтаж:Боряна Пандова

анимация: Никола Налбантов

музика: Павел Терзийски, Веселин Веселинов-Еко

асистент продукция: Илияна Хубенова

Aнтония Хубанчева е Магистър еколог, завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“, 2012 и бакалавър по екология и опазване на околната среда, 2010, Софийски университет ‘Св. Климент Охридски’. Тя е член на Центъра за изследване и защита на прилепите. Област на нейните научни изследвания е разпространение, биология и екология на прилепите (Mammalia: Chiroptera); сензорна екология и поведение; консервационна биология; комуникация на науката и др.

Свързани статии