Художникът Руси Куртлаков откри изложба графика в Карлово/СНИМКИ/

Един от най-известните бургаски художници Руси Куртлаков подреди графични творби в карловската Художествена галерия. Колекцията на автора включва графики с морски и планински пейзажи, възрожденски къщи от архитектурни резервати и дворове, домашни животни – коне, петли, овце. На зрителя правят впечатление графики, които отразяват бита на българина, уникалната българска природа и домашна атмосфера.

Графичният език на Руси Куртлаков е интересен. Темите му са изцяло свързани с българското. В творбите му се наблюдава простота, самобитност и емоционалност.

Рисума природа, екология, възрожденска архитектура и домашен бит. Разнообразни са и изразните му средства.

Художникът Руси Куртлаков е радетел на изкуството и меценат. Той е създател и собственик на галерия „Бургас“, открита през 1998 година, член е на Съюза на българските художници и е сред най-изтъкнатите членове на „Дружество на художниците – Бургас“. От 1978 г. участва във всички творчески изяви на дружеството. Има множество самостоятелни изложби, както  и участия в общи изложби на СБХ. Негови творби са притежание на галерии в България и чужбина.

За него карловската художничка Пена Николова, която е членувала в дружеството на бургаските художници споделя, че е чудесен приятел и много сърдечен човек. „Той милее за изкуството и подкрепя творците. В професионално отношение е на много високо ниво. Владее сложни печатни техники, които са трудоемки. Графичните творби на Руси Куртлаков, които показва в Карлово, са изящни, фини, топли, човешки, каквато е и неговата душевност“, каза художничката за ПБ „Новинар“.

Руси Куртлаков е сред уважаваните представители на едрия бизнес, художник и един от най-големите дарители в съвременната история на Бургас и региона. През 2006 година заради мащабната му благотворителна дейност, той е избран за почетен гражданин на Бургас.

Куртлаков е двигателят на инициативата за издигане на бюст-паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, по негова идея и дарение е направена четириметрова кукерска маска от метална конструкция, както и 8-метров кръст на ключов кръстопът в Камено.

Бургаският бизнесмен, художник и меценат инж. Руси Куртлаков е първият номининиран в класацията на Флагман.бг за „Личност на годината 2021“. Името на му е изписано със златни букви в историята на съвременен Бургас – не само като негов строител и творец на изкуството, но и сред най-щедрите дарители в Бургаска област.

Автор: Чонка Енева – журналист
Водеща снимка: Gramofona.com

Свързани статии