Градушкари и служители на ИАРА искат по-високи заплати, блокираха пътя Пловдив-Хасково/СНИМКИ/

Над 100 служители на Изпълнителните агенции „Борба с градушките“  и „Рибарство и аквакултури“ блокираха тази сутрин пътя между Пловдив и Хасково за около 40 минути. С плакати, знамена и 150-метров трикольор те завардиха шосето в района на важно кръстовище в началото на садовското село Поповица.

Недоволството бе организирано от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ и премина под надслов: „Не вярваме, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“!“.

Протестиращите поискаха 15%-но увеличение на заплатите. С разпъната рибарска мрежа, въдици, зеленчуци и плодове, ракети за градоносна защита и чадъри те изразиха недоволството си.

Недоволните заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон. Другата седмица предстои протест в Северна България, а след това едновременно на магистрала „Хемус“ и магистрала „Тракия“. Накрая протестиращите ще излязат и пред отговорните институции в София.

Според хората, дошли на протеста от цялата страна, заплатите им са изключително ниски. Брутната заплата на градострелците е 913 лева, а нетната им заплата е 760 лева. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева. Такива са заплатите и в ИАРА. И в двете агенции работата на хората на терен е рискова – градушкарите работят при изключително лоши условия на труд, тъй като се налага да излизат в най-големите бури, за да изстрелват ракети, а контролните органи на ИАРА работят непрекъснато с бракониери и криминален контингент.

Протестът, който започна в 7 часа, продължи до 8:45 ч., когато движението бе освободено.

Свързани статии