Гълъб Донев от Калофер: Има възможност да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост/ВИДЕО/

„Както са заложени параметрите в сегашния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не е добре за нас. Тъй като, знаете, че правителството, което управляваше България до 2 август 2022, беше поело ангажимент в Плана за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности на въглища, които ако бъдат затворени ще нанесат щета на българската икономика и за сигурността на енергийната система у нас и в региона“. Това заяви премиерът Гълъб Донев, който е на посещение в Калофер.

Служебният премиер посочи, че са в постоянен контакт с различните служби на Европейската комисия (ЕК) и това, което предходното правителство е заложило в Плана, има възможност да  се предоговори, ако се възприеме от ЕК.

„Защото Планът за възстановяване и устойчивост ВУ, както е подписан, задърлава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е премливо, каза Донев. Служебното правителство ще настоява този поет ангажимент да бъде прегазгледан и отсрочен във времето“, посочи Донев.

Той подчерта, че ще внесат и електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на този сектор у нас в перспектива. Предвижда се залагането на нови ядрени мощности.

Вижте още във видеото…

Източник: БНТ

Свързани статии