Европейската лига за икономическо сътрудничество отваря представителство в Подбалкана! Говори президентът Бранимир Ботев/ВИДЕО/

Въпросът Шенген ще бъде ключов в следващите няколко месеца за България и шансът нашата страна да бъде приета в Шенген ще бъде единствено в рамките на испанското председателство, защото следващите две председателства не включват възможността за разширяване на шенгенското пространство. Така, че срокът за това добро за България решение е до края на тази година. Това коментира в интервю за ПБ Новинар президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

На въпрос какво се случва с еврозоната и каква е ролята на нашата страна в нея, Ботев отговори: Решението е в наши ръце. До този момент ние не излъчвахме добри сигнали, защото българските политици и институции не можаха да намерят време и ли да определят като приоритет избора на гуверньор на БНБ, просто този избор много се забави. Всичко това се забелязва и отчита. Ние трябва да имаме убедеността и да имаме последователни стъпки и на политици, и на експерти, и на централната банка.

От прагматична гледна точка съставянето на това правителство беше необходимото зло. Ние трябваше да дадем сигнал към Европа, че България ще излезе от тази турбуленция с постоянна смяна на правителства и непрекъснати избори и ще осигури поне малко стабилност. Добре е, че това се случи в навечерието на испанското председателство, коментира Бранимир Ботев политическите събития у нас .

Смятам, че има сили, които съвсем целенасочено работят против това България да влезе в Шенген и изпълнителната власт трябва да бъде безпощадна срещу всякакви действия, които уронват престижа на България. А защо България трябва да влезе в Шенген? Оставям настрана политическите позитиви и фактът, че ние няма да бъдем вече втора ръка европейци, но годишно нашата страна губи, от това, че не е в шенгенското пространство между 4,5 и 5,5 милиарда евро, е категоричен Ботев.

Относно парите, които се чакат по Плана за възстановяване и устойчивост, има липса на капацитет на нашите политици. По време на правителството на Кирил Петков те сами си наложиха изисквания, които трябваше да бъдат изпълнени и очевидно не са направили правилен разчет на силите и възможностите на администрацията. Ние закъсняваме с тайминга, в рамките на който трябваше да представим 22 закона. И второто, което е, че по тях трябваше да започне да се работи много отдавна. Всъщност, ние нямаме готовност да ги представим.

Ние на хартия правим и от 15 години съдебна реформа,но не сме се реформирали съдебно. Скандалите непрекъснато ескалират в тази сфера.
Бранимир Ботев говори и за големия проект за виното и лозата, който се реализира в Пловдив с подкрепата на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Ще бъде отворено представителство на Европейската лига по икономическо сътрудничество в Подбалкана. Целите на лигата са насочени към подпомагане на гражданите и на бизнеса, ние сме институция, осъществяваща натиск над политици и институции за европейските закони. В рамките на следващите няколко месеца ще стартира програма, свързана с изследване и въвеждане на антикорупционен индекс по отношение работата на общините. Вече имаме такова представителство в Пловдив, следва и Подбалкана. Предстои да се вземе решение в Карлово или Сопот ще бъде ситуиран офисът, съобщи Ботев.

Новаков не е Сопот и Сопот не е Новаков. Някак прекалено малък е, за да се прави на Луи 14-ти. Ако публичният интерес на Новаков е той да стои на длъжността заместник-кмет, това едва ли е интересът на Сопот. Така Бранимир Ботев коментира поведението на последната сесия на Сопот на заместник-кметът. На този човек ще му бъде търсена съдебна отговорност по закон за много от неговите действия. Сопот не заслужава подобен заместник-кмет. А относно сесията, аз просто направих достояние това, което самият Новаков криеше. А именно, че те са получили нотариална покана със всички посочени основания от тук насетне да бъдат запорирани сметките на общината. Община Сопот не е в цветущо финансово състояние и това е публична тайна, сега още повече то се влошава. Ако в следващите няколко месеца и то преди изборите, ако бъдат запорирани сметките, как ще се отрази това на жителите на Сопот и Анево. И ако всичко това се окаже, че е в резултат на действие и бездействие на управата на общината, как ще излезе тогава да се оправдава Новаков? Защото той е пряко замесен в доста от нещата, за които сега ще има доста сериозни законови последици.

След местните избори във всички случаи ще има голямо разместване в пластовете на този вот. В момента вече има множество сигнали, при които местни кметове се опитват да си наредят предварително мача и да участват в нареден мач. Това е много показателно за притесненията и за страха от промени. Парламентарно представени политически сили чрез свои представители в Сопот вече са сигнализирали и прокуратурата, и ДАНС, и всички възможни институции за наличието на близо 700 души, които са се регистрирали на 2 или 3 адреса. А това не става без участието на местната администрация. Мисля, че този път ще бъдем наблюдавани не под лупа, а под микроскоп от Европа. Тези местни избори ще имат голямо значение и за приемането ни в Шенген. От тях ще се прецени доколко нашите институции могат да спазват европейските правила и ценности и да осигурят демократичност и прозрачност на изборите, завърши Бранимир Ботев.

Свързани статии