Емил Кабаиванов: Независимостта е огромна отговорност

Много народи имат празници, които наричат Ден на независимостта. Ние, българите – също. Днес е нашият Ден на независимостта – 22 септември, денят, в който България окончателно скъсва със средновековното османско минало и става пълноправна модерна европейска държава. 30 години след като става свободен българинът вече е независим.

Понякога се питам – какво е независимост? И разбираме ли точното значение на тази дума. Независимостта е огромна отговорност. Независимост не значи да не се съобразяваш с нищо и с никого. Такова състояние на необвързаност не съществува под слънцето. Независимост е свободата сам – с ума и сърцето си – да избираш своите зависимости. Така както избираме съпруг, приятели…

Понякога този избор може да е грешен, но дори и тогава е велик, стига да е искрен.

Аз се гордея с българската независимост. Гордея се със смелостта и достойнството на предците ни, които преди 115 години от Царевец, са заявили на цяла Европа: От днес ние сами ще решаваме съдбата си. Гордея се и с всеки днешен българин, който ежедневно, с изборите си, защитава независимостта на България. Независимостта е в правото на избор. Бъдете независими!

Бог да пази България!

Честит празник!

Свързани статии