Ексклузивно в Новинар: Топ полицай говори за убийството на Алексей Петров, връщането на Божков и атентата срещу Гешев/ВИДЕО/

Екипът на Новинар се срещна с бивш висш полицай, който даде интервю по актуални теми.

Иван Анчев е професионалист с 25 годишен опит в сферата на правоохраната, контратероризма, международната сигурност и дипломацията. Иван Анчев е първият задграничен представител на МВР в Съединените щати – през 2005 открива офиса на МВР към посолството на Република България във Вашингтон. От 2012 до 2016 г. е задграничен представител на МВР за САЩ, Канада и Мексико. Работил е с всички основни федерални и щатски правоохранителни служби на САЩ, с Канадската кралска конна полиция, с множество местни полицейски правоохранителни структури в САЩ и Канада. През 2011 г. е награден от директора на НЦБ Интерпол – Вашингтон за отлична международна дейност. Иван Анчев е вторият български правоохранителен офицер завършил Академията на ФБР в Куонтико (Вирджиния) през 2000 г. От 2016 до 2020 г. е генерален консул на Република България в Чикаго с район на отговорност Средният Запад на САЩ.

Времето е предизборно за това и скандалите са повече, от колкото би трябвало да бъде в едно разумно и демократично общество. Това каза в интервю за БЛИЦ топ ченгето Иван Анчев.

„Не обичам големите думи и гръмките фрази, аз незнам кой е физическият убиец на Алексей Петров, но твърдя, че убиец е неговото минало, тежестите, които са заровени в неговия гардероб през последните 30 години. Когато се говори за хора от типа на Алексей Петров, се използва думата противоречив-така го определям и аз, защото той не е еднозначен. Той е човек,който има видимо своето място и роля в събитията от 90-те години в България. Тогава се зараждаше този модел, който все още продължава да съществува. Няма как да не е противоречива личност човек, срещу когото има два предишни опита за атентат. По време на първия атентат аз бях в НСБОП, там работех. По всеобщо мнение се знаеше, че ако не се беше станал този атентат през 2002 година е трябвало Алексей Петров да стане директор на НСБОП. Сега вървят спекулации, незнам дали са истина, че е щял да заеме ръководен пост в ДАНС. Той самият даде такава заявка, че има много какво може да допринесе в сферата на икономическата сигурност. Трябва да си зададем въпроса защо на такава противоречива личност като Алексей Петров преди 20 години има своя шанс да стане директор на една ключова и елитна правоохранителна служба в България и 20 години по-късно същият този човек да бъде отново кандидат може би в системата за национална сигурност“, каза Анчев.

Относно близките отношения на Алексей Петров с бившия премиер Кирил Петков и неговият баща, Иван Анчев отговори, че знае само това, което излиза по медиите, самият Алексей Петров казваше приживе, че познава Петко Петков от спорта, коментира Иван Анчев.

„Самият Бойко Борисов каза, че Алексей Петров е бил свръзката, той е осигурил логистиката за сглобката. За мен това е скандално, това е недопустимо. Също така е недопустимо, че човек, който се занимава с ясна незаконна и престъпна дейност, имам предвид делото „Октопод“,не само, че не беше осъден по това дело, а беше изпран до бяло до толкова, че да може да претендира да застане евентуално на ръководен пост в ДАНС. Другото обществено изпиране на Алексей Петров е под формата на неговата академична дейност. Знам, че той постави основите на Катедрата по корпоративна сигурност в Пловдивския университет. Той категорично е успявал да изпере имиджа си, каза нашият събеседник. Не бих искал да кажа, че в България се връщат в 90-те години. Знаем какво чудо беше тогава по улиците. Човек не смееше да отиде в ресторант или в дискотека. МВР и по-специално службите за правоохрана са големият длъжник на обществото. Защото то не може да установи добър контакт с това общество-къса се нишката, позволява се да се правят догадки на принципа на една жена каза, пък еди кой си споделил. Правилата на отношение между правоохранителна структура и общество са ясни. Те са ясни, те съществуват. В Академията на ФБР, в която бях отдавна, има ясни правила. Трябва да казваш на хората това са рисковете, това са заплахите, а не да се криеш зад кухи съобщения на пресцентъра на МВР. Имаме изпусната връзка с обществото. Второто нещо е абсолютното политизиране на висшия ръководен състав вътре в министерството. 18 директори на дирекции накуп да смениш, с един и същи довод, че около тях имало някакво напрежение, трябвало да се тушира. Някои от тези директори са били от най-успешните, а още повече че някои от тях са завършили след мен Академията на ФБР“, коментира Анчев.

Има ли връзка между убийството на Къро, атентата срещу Иван Гешев, убийството на Алексей Петров и връщането в България на Васил Божков, попитахме нашия събеседник.

„Не мога да кажа дали има връзка между всичките тези случаи. Не мога да направя задълбочен анализ, защото нямам пълна информация, и незнам какви са оперативните хипотези, по които работят разследващите. На пръв поглед има взаимосвързаност, но тя не може да бъде предпоставена . Васил Божков може случайно два дни след погребението на Алексей Петров да е бил върнат у нас, но това , което аз знам от абсолютно достоверен източник е, че той е бил екстрадиран от Обединените арабски емирства. Застрашен ли е животът на Васил Божков в България, ще стане ли той втора мишена, попитахме нашият събеседник. Аз не бих ниглежирал заплахите към г-н Божков, тъй като той е човек, който знае страшно много, той е човек, който със сигурност има какво да покаже, най-малкото той както покойния Алексей Петров има своето минало. Той знае много неща за много хора. През последните години той отправи обвинения срещу г-н Борисов, срещу г-н Владислав Горанов, това са все неща, които него го превръщат в реална заплаха. Той има своите други бизнеси, които също са едни възможни, потенциални опасности поради фактори, които ние въобще незнаем, че съществуват в момента, но те са напълно възможни. Така, че на негово място бих взел драконовски мерки за безопасност. Ако въобще е имало атентат срещу Иван Гешев, за мен това е един атентат в доста оперетен аспект. Аз минавам често по този път и там има едно-две места, които са доста по-добри за поставяне на взривно устройство и за постигане на далеч по-големи резултати, отколкото на този завой, на който се случи. Година-две преди убийството на Илия Павлов имаше атентат срещу него по пътя за резиденция „Бистрица“, която по това време беше резиденция на Мултигруп. Тогава бяха взривили противотанкова мина. Тя е поне 10 пъти по-голяма от това гръмче, което беше на Гешев. Тоест казвам, че това е предупреждение към Иван Гешев. От моя гледна точка не е била целта да бъде убит“, смята Иван Анчев.

„Ще се разпадне ли сглобката и ще има ли нови предсрочни парламентарни избори, можем да си отговорим на 30 октомври, след местните избори, когато се видят резултатите на национално ниво. От тези резултати основните играчи, които са в момента, ще си направят своите изводи и анализи дали трябва да се продължава в същия този формат на некоалиция или вече сме до толкова изпрани, дотолкова силни, възобновени, за да можем да поемем по свой собствен път. Аз мисля, че това правителство ще продължи да съществува в този му сегашен вариант. Аз вярвам и знам, че американското, британското, за руското не мога да кажа, не се меси в българския вътрешно-политически живот. Ако г-н Борисов реши, че има полза да тръгне по самостоятелен път, значи това правителство ще се разпадне на следващия ден. Но ако Борисов прецени, че е по-добре за него да продължава да играе ролята на евроатлантик, правителството ще продължи да работи. Имам добри впечатления от акад. Денков, той е един обран човек, внимателен, той е един подходящ премиер-министър в настоящия момент. Познавам Мария Габриел, не мисля, че тя бе била лош премиер“, каза Анчев.

Иван Анчев направи и кратък политически анализ за това, както и каза прогнозите си за местния вот, който е толкова важен за всички.

Свързани статии