Днес се открива 27-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2023

За 27-ми път в Пловдив започва Международния фолклорен фестивал – един дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни, в който всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

Церемонията по откриването е на 24 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. Водещи на фестивала са Михаела Богданова и Емил Синджирлиев. Началото на 27-ия Международен фолклорен фестивал ще бъде дадено от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов.

От 24 до 28 юли ще видим изпълненията на представителни фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша.  Домакини са „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с главен художествен ръководител проф. акад. Милчо Василев, хореограф е доц. д-р Стефан Йорданови. На 25 юли на фестивала ще гостува танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр. Дупница с хореограф Дилиана Диканска.

Всяка вечер (с изключение на 26 юли, сряда) от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч.

На 26 юли на Античен театър ще има самостоятелен концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.  Ансамбълът празнува 15- годишен юбилей. На 26 и 27 юли, концерти освен на Античен театър ще има и на открита сцена в парк Лаута. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

На Античния театър в последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Международният фолклорен фестивал се организира от община Пловдив и е част от Календара на културните събития на града за 2023 г.

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН!

Програма по дни:

24.07. 2023 г– Античен театър – Грузия, Гърция, Босна и Херцеговина, Индонезия, Мексико, Полша и „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив.

25.07. 2023 г. – Античен театър – Мексико, Грузия, Индонезия, Босна и Херцеговина, ТС „Зора“ Танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр.Дупница

В  града Пещера – Гърция и Полша

26.07.2023г. – Античен театър –  Самостоятелен концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

В гр. Пещера – Босна и Херцеговина, ТС „Зора“

В парк „Лаута“ в Пловдив – Индонезия, Мексико, Гърция, Полша и Грузия

27.07. 2023г. – Античен театър – Гърция, Босна и Херцеговина, Индонезия и Грузия

В парк „Лаута“ в Пловдив – Полша

28.07. 2023г. – Античен театър – Грузия, Гърция, Босна и Херцеговина, Полша, Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Свързани статии