Димитър Райчев е носителят на Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос/СНИМКИ и ВИДЕО/

Изследователят,  летописец и документалист на пловдивската история Димитър (Мимо) Райчев е носителят на Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос. Това стана ясно по време на ежегодната церемония за връчване на наградите  за принос в развитието на културния живот на Пловдив снощи.

Тържеството се проведе в Драматичния театър, който тази година бе домакин на честването.

Наградата бе връчена на Димитър Райчев лично от кмета на Пловдив Здравко Димитров, по чието предложение изследователят бе номиниран.

Димитър Райчев е изследовател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум „Пловдив завинаги“ (2005), участва в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“ (2005) и „Пловдивските почетни граждани“ (2006), 3D албум „Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски алманах“ (2011), „Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум „Филипопол“ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Хроника на един президентски мандат“ (2014), „Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум „Пловдивски справочник“ (2016), „Емблемата Тримонциум“ (2018), албум „Филипополис“ (2019) – двуезично преработено издание в съавторство с Елена Кесякова. „Споменъ отъ Пловдивъ“ и „Спомен за Пловдив 2“ (2022)

На 8 юни е официалната премиера на най-новата му книга – луксозното издание-албум „Пловдивските почетни граждани“, обхващащо периода от 1879 до 2023 г. с биографичен и богат снимков материал за всички удостоени 142 човека.

За приноса му в сферата на духовността през 2016 г. е удостоен с приза „Следовник на народните будители“.

Церемонията снощи бе открита от директора на пловдивския театър Кръстю Кръстев. В приветствието си към присъстващите в залата той предложи община Пловдив да приема оттук нататък ежегодна програма за популяризиране на носителите на награди Пловдив сред учениците в града под тепетата.

Веднага след това водещите на церемонията – актрисата Клементина Фърцова и актьорът Спартак Апостолов обявиха първият носител на Награда „Пловдив“ – в раздела „Художествена литература и хуманитаристика“. Тази година това е поетът Крум Филипов, за стихосбирката си „Писма до сина ми“. А неговият син излезе на сцената, за да благодари от името на баща си и да приеме най-престижното отличие в областта на културата под тепетата.


Още двама поети бяха номинирани за наградата в този раздел – Ина Иванова и Димитър Гачев.

Носител на наградата в раздел „Художествен превод“ стана Васил Самоковлиев за художествен превод от чешки език на книгата „Vita Nuova“ от Бохумил Храбал. Номинацията му наддела над тези на Здравка Петрова и Стефан Русинов.

Журналистът Владислав Севов от БНТ-Пловдив спечели наградата за журналистика в сферата на културата. В категорията му бяха номинирани също журналистът от сайта „Пловдив тайм“ Мария Луцова-Димитрова и Иван Коджабашев. Севов спечели наградата за стойностното и последователно популяризиране в национален ефир постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив чрез: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаването „Култура Бг“ с водещ Димитър Стоянович. За авторството на документалните филми, посветени на 75 годишнината на ДКТ Пловдив ( „70+5 сезона“) и 70 годишнината на ПУ “Паисий Хилендарски“ („Смислоносци“).

В раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ тази година наградата отиде при Арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков, арх. Иван Костадинов (АРКО СТУДИО ООД) – за реставрацията и реновирането на Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Съборна“ 14А. Другата номинация бе за Архитектурно-Дизайнерско Студио ЕООД – Експониране на археология, реставрация и реновиране на сграда на ул. „Отец Паисий“ №13, Хотел „Вила Флавия“.

За „Музика“ приза получи Ивайло Михайлов и проф. д-р Людмил Петков – за благотворителния концерт „Всеки може да бъде щастлив“ – за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун. Другите две номинации бяха на  Яна Делирадева – Концерт с музика на Габриел Форе „Реквием и песни“ и на Мирослава Кацарова за концерта на Йълдъз Ибрахимова в рамките на Plovdiv Jazz Fest 2022 г.

В категорията „Танцово изкуство“ наградата отиде при Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – за концерт-спектакъла „Танците на българина“ на Античния театър. Наградата прие художественият ръководител на ансамбъла проф. д-р Даниела Дженева. Другите номинации бяха за Балетната трупа на Държавна опера – Пловдив и за хореографа Николай Серафимов.

За „Театър“ тази година наградата бе присъдена на Драматичен театър – Пловдив – за спектакъла „Солунските съзаклятници“. Наградата получи директорът на театъра Кръстю Кръстев. Другият номиниран бе Ивомир Игнатов – Кени и Театър „Хенд“.

В категорията „Изобразително изкуство“ наградата отиде в Борис Стоилов за ретроспективната изложба с илюстрации „Борис Стоилов на 60 години, 30 посветени на илюстрацията“. Получи я синът му, тъй като художникът не е в България. Другият номиниран бе художникът Георги Щърбев за юбилейната му живописна изложба „Недовършени сезони“.

В раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“ тази година наградата бе присъдена на единствената номинация – на фотографите Елена Панайотова и Атанас Кънев, за фотоизложбата им „Далеч от Африка“.

В раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“, наградата отиде в „Комихрис“ ООД – за реставрация и консервация на сградата на ул.„Отец Паисий“ №13, Хотел „Вила Флавия“. Другите номинирани бяха шефът на ГХГ-Пловдив Красимир Линков и  РНБ „Иван Вазов“. Наградата бе връчена от зам.-кмета по култура Пламен Панов.

В категорията „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ призът отиде в НУМТИ “Добрин Петков” – за Голям детски концерт „Небесни звуци за кавал и струнни” с участието на оркестъра на НУМТИ “Добрин Петков”. Диригент – Константин Добройков, солист – Теодосий Спасов, кавал. Наградата получиха директорът на НУМТИ Нели Попова и директорът на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова. Другата номинация бе на ДКТ-Пловдив за постановката „Невидимият Тонино“.

В раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ награда „Пловдив“ получи Фондация „Про Либрис“ – за интерактивна изложба „Книгата – от камъка до пиксела“. Другите номинации бяха за Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев и Фондация „Едно за култура и изкуства“.

В края на церемонията всички присъстващи  залата станаха на крака, по време на химна на братята Кирил и Методий „Върви народе възродени“. Всички те аплодираха лауреатите на тазгодишните награди „Пловдив“.

Свързани статии