Даяджии стачкуваха за 50% по-високи заплати/ВИДЕО/

50% по-високи заплати поискаха служителите в ДАИ-Пловдив на днес по време на едночасова предупредителна стачка. Десетина души от администрацията, членове на КТ „Подкрепа“, се събраха пред входа на дирекцията в Пловдив и издигнаха плакати с надписи: „Търпението ни се изчерпа“, „Равен труд, равни условия, равна заплата“ и др.

Протестът в 9:30 ч., като решението за стачните действия бе взето от стачния комитет на синдиката в изпълнителната агенция.

Протестиращите поискаха разкриване на минимум 200 щатни бройки за инспектори в отдел „Контрол“ на Агенцията, тъй като броят на хората в дирекцията е под санитарния минимум и дори не могат да извършат планираните си проверки. Те са недоволни от дискриминация при възнагражденията, които са различни, въпреки високия им стаж и при еднаква дейност, и поискаха уеднаквяване на заплатите. Протестираха също и за по-добра  материалната база, нови служебни коли, тъй като последните са закупувани през 2006 година, както и за качествени униформи и работно облекло, подобряване на условията на труд и за спазване на Колективния трудов договор.

Според председателя на местната синдикална структура Александър Иванов заплатите им варират от 785 до 1633 за инспектор. Специалистите получават от 970 до 1000 лева брутно. Хората не получават клас прослужено време, а заплатите на жените, завръщащи се от майчинство, не били актуализирани. Според тях това е голям проблем, който трябва да се реши от правителството. Протестиращите призоваха народните представители да разгледат този проблем.

Стачката е щафетна и утре  продължава в столицата, а след това – в други градове.

Ако исканията на работещите в системата не бъдат изпълнени и ако не бъдат поканени на преговори, те ще обявят ефективна стачка следващата седмица, като ще бъдат на работните си места, но ще намалят обема си на работа.

Свързани статии