Държавата е осигурила 20 млн. лева за ремонти в наводнените карловски села

Община Карлово получи над 20 млн. лв. от държавата за възстановяване на засегнатата от наводненията през месец септември миналата година инфраструктура. От тях над 8 млн. лв. са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на общински пътища и водопроводи. Допълнително държавата отпусна още 12 млн. лв., от които около 9 млн. лв. са за възстановяване на инфраструктура като мостове и съоръжения. Останалите около 3 млн. лв. бяха за разчистване след бедствието.

„Автомагистрали“ ЕАД, Агенция „Пътна инфраструктура“, строителни фирми и ВиК Пловдив тогава вложиха много усилия безплатно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в с. Каравелово, където вчера превантивно отново беше обявено частично бедствено положение. За да се запознаят със ситуацията на място бяха също министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев.

Регионалният министър посочи, че за да може да се възстанови тази инфраструктура, трябва да се направят проекти. “Говорих с кмета Емил Кабаиванов. Той очаква едната група проекти да е готова до края на февруари, а до края на март – другата, така че да може да започне реалното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари. Към момента е започнало такова, но то не може да бъде изпълнено веднага. Очакваме общината да се справи и средствата да бъдат инвестирани в инфраструктурата”, каза още министърът. Възложител и организатор на целия строителен процес е кметът на общината. Министърът уточни, че ако се наложи, ще бъдат предоставени допълнителни средства.

Иван Шишков изрази всеобщата съпричастност към пострадалите и готовността помощта към тях да бъде продължена. Министърът обаче отново подчерта, че за да може средствата да се ползват, трябва да има готови проекти, които кметът декларира, че вече е възложил. Според неговата прогноза, ако те бъдат готови, каквито са очакванията, строителните работи ще могат да започнат от месец март.

В отговор на коментар, че хората искат по-бързо възстановяване на засегната инфраструктура, министър Шишков посочи, че до няколко месеца жителите ще имат нови пътища и то в мащаб, какъвто няма нито едно населено място. „Мисля, че е по-важно да имаме проекти, които да гарантират нужното качество, отколкото в момента да влезе някой в средата на зимата да строи проекти, които след една година ще са негодни“, категоричен бе той. И допълни, че се надява кметът да продължи да работи по този начин – правилно и навреме да изразходва средствата и да осигури добра инфраструктура.

Новата инфраструктура ще бъде много по-добра от тази преди бедствието, но това не става мигновено. Работи се в малки участъци, защото се проектира, каза още министър Шишков. В отговор на въпрос кой би могъл да облекчи процедурите по възлагане той посочи, че това може да бъде направено от парламента, а не от служебния кабинет.

Кметът Кабаиванов потвърди, че без процедура по Закона за обществените поръчки фирмите не могат да започнат работа.

Свързани статии