БСП и кметове: Опасно химическо производство застрашава Розовата долина

От партия БСП сигнализираха на брифинг пред медиите в Народното събрание за сериозен и опасен проблем, назряващ в Казанлъшко.

„Става въпрос за разширяване на химическо производство в населено място и то в едно от най-хубавите места в България – Розовата долина. Проблемът е тежък, опасно е. До портите на завода има и ЖП линия, основен път София-Бургас. Става въпрос за въздуха и водата на хората в казанлъшките села Долно и Горно Сахране, има опасност и за язовир Копринка“, посочиха от БСП и допълниха, че ще предприемат промени в закона за подобни химически заводи да има отстояние от населени места.

Кметът на с. Долно Сахране Христо Христов обясни, че се касае за инвестиционно намерение на съществуващ към момента завод за производство на ПДЧ.

„Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение ще бъде за производство на формалдехид. Това е силно отровно лепило, а и канцерогенно. Моите жители са силно обезпокоени. Хората от Казанлък и Стара Загора също, тъй като има водохващане, което засяга питейната вода на Казанлък и Долно Сахране“, посочи Христов.

Кметът обясни още, че техните опасения са, че при една евентуална авария, ще бъдат засегнати животът и здравето на хората, а също и околната среда за десетки години.

„В цялото това инвестиционно намерение никъде не е включено и не е чуто от нас, като присъстващи в оценката на РИОСВ, която беше дадена преди 2 седмици, за ЖП линията София-Бургас. Отстоянието е само близо 10 метра. Не дай си Боже, да стане като в Хитрино, ще търсим на картата къде са били тези села“, посочи още кметът на с. Долно Сахране Христо Христов.

„Тук сме, за да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Да защитим хората да имат чист въздух, чиста вода, чиста храна“, посочи и кметът на Горно Сахране Кръстьо Захариев./Dariknews.bg

Свързани статии