Бранимир Ботев става „Почетен професор на Университета по хранителни технологии”

Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България Бранимир Ботев да бъде удостоен със званието „Почетен професор на Университета по хранителни технологии” реши Академичният съвет на висшето училище.

Безспорен е неговият изключителен принос за създаването на новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“, която стартира през април и ще се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV. Освен това има заслуга и за подписването на Меморандума за сътрудничество между Република България и Международната организация по лозата и виното – OIV, който е в основата за въвеждане на тази магистратура.

Почетното звание ще му бъде връчено по време на специалното събитие, което УХТ и Международен панаир Пловдив организират в рамките на 30-то издание на престижната международна изложба за лозарство и винарство „Винария 2023“. То ще се проведе на 22 февруари 2023 г., сряда, от 16,30 ч. в Конгресния център на панаира, а специален гост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. На него ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов ще представи новата магистърска програма.

„Благодарение на Бранимир Ботев УХТ успя да изпревари 20 висши училища у нас и в чужбина, да спечели доверието на OIV и да стане третият университет в света след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), който предлага обучение със сертификат от Международната организация по лозата и виното. Пловдивското висше училище вече е в топ университетите на България и се нареди сред престижните академични винарски центрове“, аргументира предложението проф. Моллов.

Биографията на президента на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България е изключително богата:

2013 – 2015 г. е заместник-министър в Министерство на икономиката, Енергетиката и Туризма, а впоследствие – в Министерство на туризма.

2015 – 2018 г. е съветник на председателя на Българската Академия на Науките, акад. Стефан Воденичаров и част от авторския колектив, разработващ годишните аналитични доклади „Национални цели и национални приоритети на България“.

2016 г. оглавява Европейския институт за стратегии и анализи по предложение на президента на Европейската лига за икономическо сътрудничество Барон Бернар Сноа.

От 2019 г. оглавява Европейската лига за икономическо сътрудничество за България.

Той е първият българин член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS – Брюксел). Неговите международни контакти имат и ще продължат да играят ключова роля в развитието на УХТ като център за обучение на кадри във винения сектор.

Академичният съвет одобри предложението работещите в партньорските организации и фирми, с които УХТ реализира обучението по новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“, да ползват преференциални условия и да заплащат с 50% по-ниски такси.

Свързани статии