Бай Видол Козарски от Хисаря пи кафе на толерантността в Джумая джамия в Пловдив/СНИМКИ и ВИДЕО/

Дарения на обща стойност близо 10 000 лв. са събрали за пострадалите от разрушителните земетресения в Турция двете пловдивски джамии – Джумая и Имарет джамия. Средствата са събрани не само от мюсюлмани, но и от обикновени пловдивчани, съобщи днес председателят на джамийското настоятелство на Джумая джамия Ахмед Пехливан. Това стана по време на традиционното кафе на толерантността в Джумая джамия, което се провежда за девети път след събитията през 2014-а година, когато бяха потрошени стъклата на джамията от футболни фенове.

Общата събрана сума за пострадалите в Турция от всички мюфтийства в страната възлиза на 400 000 лева, каза още Пехливан.

Тази година традиционното кафе на толерантността, което събира представители на всички етноси в Пловдив и се организира от мюсюлманското настоятелство и пловдивската фондация „Заедно“, започна с минута мълчание в памет на загиналите близо 35 хиляди души при двете опустошителни земетресения в южната ни съседка и в Сирия.

Малко преди края на официалната част в срещата се включи и възрастен мъж от Хисаря. „Това е бай Видол Козарски от Хисаря, той чул съобщението за кафето на толерантността и дошъл да присъства лично“, обясни Ахмед Пехливан и благодари на възрастния човек.

Районният мюфтия Танер Вели приветства присъстващите и благодари на всички, отделили средства в помощ на пострадалите в Турция. Вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халит Таръислям, също благодари за помощта, оказана от българския народ, като изтъкна, че България е била сред първите, помогнали в пострадалите райони.

Ахмед Пехливан съобщи още, че освен мюсюлмани, много българи и дори католическата църква в Пловдив са събрали средства и са дарили за пострадалите от земетресенията. „Много беше вълнуващо, когато дойде една жена и ме питаше: Абе мойто момче, 10 лева имам само и съм ги отделила, може ли да ги дам? Това е много малко, но ги давам от сърце“. Аз я успокоих и й казах, че 10 по 10, правят 100, а 100 по 100 правят 1000. Така бяха събрани 9990 лв. в продължение на една седмица от двете джамии и два месчита от Столипиново“, сподели Пехливан.

На срещата бе съобщено също, че от фондация „Заедно“ са готови да осигурят леглова база в курорта Св. Влас за настаняване на децата останали без семейства. От фондацията обясниха, че там ще има персонал, който говори турски, а с децата може да работи и психолог.

В Джумая джамия дарения продължават да се приемат до 15 март. От първа необходимост са одеяла, зимни боти, спални чували, якета. „Нека обаче те да бъдат нови“, призова Ахмед Пехливан. Той разказа, че всеки ден български и чуждестранни студенти сортират и пакетират дрехите, които се изпращат за Турция.

Свързани статии