Арестуваха и близнаците Валентин и Борислав Динкови от Цалапица, укрили тялото на Димитър Малинов/ОБНОВЕНА/

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, изпратено по компетентност от Окръжна прокуратура-Пловдив, и образувано за извършено лично укривателство.

Видно от материалите по делото са били установени две лица – 19-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови от Цалапица, които са спомогнали 30-годишния Рангел Бизюлев, обвинен задочно в убийство с особена жестокост на 24-годишния Димитър Малинов от Стамболийски, да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с него предварително.

Установено е, че на 20.07.2023 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, Рангел Бизюлев умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост. След извършване на убийството Валентин и Борислав Динкови са извършили действия по укриване на трупа на 24-годишния мъж с цел да бъде възпрепятствано наказателното преследване по отношение на Рангел.

Двамата не са участвали в убийството, съобщи зам.-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев. Няма събрани доказателства за помагачество, уточни той.  Борислав е помогнал да се превози трупа до мястото, където е заровен, а брат му Валентин е осигурил кирка, мотика и лопата, с които убиецът е заровил тялото на Димитър. От близкото сметище за строителни отпадъци за донесли изхвърлени строителни материали, с които са покрили мястото, където е било заровено тялото. Впоследствие Борислав е откарал в дома им убиеца.

Събраните до момента доказателства сочат, че двамата не са се уговорили с Бизюлев  предварително за това. Понастоящем Валентин и Борислав Динкови са задържани за срок от 24 часа, съгласно Закона за МВР.

Извършват се активни действия по разследването, за които допълнително ще бъде изнесена информация от Районна прокуратура-Пловдив.

Делото е постъпило в Районна прокуратура днес по обяд. В 14 ч. двамата близнаци са били задържани. В момента им се повдигат обвинения в лично укривателство и те ще бъдат задържани за 72 часа, като това ще се случи до края на работния ден.

В 15,30 ч. днес магистратите дават нарочен брифинг в Районна прокуратура-Пловдив във връзка с досъдебното производство за лично укривателство.

Свързани статии