Арестуваха бургазлия, уговорил шофьор да прекара 13 нелегални афганистанци през страната

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа 40-годишен мъж за склоняване на шофьор да подпомогне мигранти да преминат незаконно през страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Като подбудител 40-годишният М.К. е обвинен за това, че умишлено е склонил Е.М., на 46 г., като извършител, на 18 август 2023 г. противозаконно да подпомогне 13 чужденци – граждани на Афганистан, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген“.

М.К. живеел в гр. Бургас, като осъществявал връзка с „каналджии“ в гр. Истанбул, Турция. На 17 август 2023 г. чрез мобилно приложение те му изпратили местоположението на район, близо до автомагистрала „Тракия“ в област Бургас, където чакали 13 мигранти от Афганистан, за да бъдат транспортирани до гр. София. М.К. се свързал с Е.М., с когото предварително се познавали, и му посочил мястото, откъдето той качил чужденците в автомобила. На 18 август 2023 г. на автомагистрала „Тракия“ в землището на с. Войводиново, обл. Пловдив, полицейски патрул спрял за проверка автомобил „Фолксваген“, управляван от Е.М. Той бил задържан и спрямо него е повдигнато  обвинение.

При извършени впоследствие действия по разследването е установено, че М.К. е поръчал на Е.М. да превози афганистанците до посочена крайна точка срещу заплащане.

М.К. е бил установен в гр. Бургас на 12 декември 2023 г. при проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив и на ОД на МВР – Бургас.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Снимката е илюстративна

Свързани статии