7 деца са с хранително натравяне в Пловдив, 3 от тях са в тежко състояние

7 деца от една и съща детска градина в Пловдив са с гадене и повръщане. По първоначална информация 3 от тях са в тежко състояние.

Трите деца от ДГ “Славей” са приети снощи в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД с хранително натравяне. Те са на възраст около 4 години и са докарани в интервал от 22 часа до 2:00 ч. сутринта.

След намесата на лекарите и положената необходима грижа, състоянието на децата е подобрено. Причината за натравянето все още не е ясна, очакват се резултати от взетите проби, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Четири деца от градината са били прегледани в амбулатория и са на домашно лечение. Превантивно вкъщи са останали още 12 деца, предава Радио Пловдив. Причината още не е ясна, очакват се резултати от взетите проби.

Потърпевшите деца са от втора група в детското заведение, уточни д-р Милена Панайотова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  Здравните експерти проверяват случая.

На място в детската градина проверка извършват и инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Лекарите от РЗИ допускат, че може да се касае и за вирусна инфекция, която се е развила при малките пациенти. Тепърва ще се изяснява диагнозата на децата.

Директорът на ДГ „Славей“ Любка Биволарска каза, че става дума само за децата в една – 2 А група.

„Силно се надяваме, че става дума за ентеровирус, но нека лекарите направят необходимите проверки“, каза Биволарска. Тя допълни, че първото дете е било с оплаквания още в понеделник, другите две са получили симптоми във вторник и са били хоспитализирани. В групата са били 23 деца, като при останалите няма симптоми.

Днес във 2А група има 4 деца, останалите са оставени превантивно вкъщи.

Свързани статии