200 компании участват в Международния технически панаир в Пловдив/ВИДЕО/

„Международният панаир е проводник на международни икономически политики в България. Но също така той е и мястото, на което се представя българският иновативен дух, българските иновации и предприемачество. Мога да ви уверя, че връщането на пълния капацитет на панаира и привличането на международни партньори е основен фокус за нашето министерство“, каза министърът на икономиката Богдан Богданов на официалната церемония по откриването на 77-ия Международен технически Според него през последната година България доказала, че е страна, приветлива за инвеститорите, като само за 8 месеца инвестициите у нас са нараснали с 90%.

„Нашата цел е да създадем вдъхновяваща среда за обмен на идеи, технологии и разработки, за развитие на инвестиционни и делови възможности, за изграждане на партньорски мрежи, които улесняват внедряването на новостите. Есенният технически панаир винаги е бил платформа за модерните технологии и иновации, които задават посоката и моделират бъдещето“, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той изтъкна, че изложението комбинира специализирани експозиции, посветени на модерното екологично строителство, машиностроенето, енергетиката, дигиталните технологии в производството, дома и търговията, тежка техника, хибридни автомобили и авиостроителство. „Специален акцент е екологичното строителство от естествени материали и възобновяемата енергия“, допълни доц. Соколов. Той пожела на изложителите успешни сделки и полезни бизнес контакти.

На официалната церемония присъстваха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Н.В. Пр. Николай , областният управител на Пловдивска област Илия Зюмбилев, заместник-министърът на Министерството на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, дипломати, представители на браншови съюзи и партньорски организации.

„210  компании от 18 страни участват в 77-ото издание на Международния технически панаир“, съобщи главният директор на Пловдивския панаир доц. д-р Иван Соколов. Това стана на специална пресконференция по повод официалния старт на най-старото у нас изложение. В нея се включиха Богомил Бонев – изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, Мартин Хлавничка – ръководител на ЧехТрейд – България, Тодор Георгиев – изпълнителен директор на „Смарт Енърджи Трейд“ ЕАД, арх. Николай Маринов – съосновател на Асоциация за строителство с естествени материали (АСЕМ), и Петър Лефтеров – изпълнителен директор на „БУЛАВТО“ АД.

„Изложителите са главно иновативни фирми, които развиват развойна дейност и представят иновативни продукти“, подчерта доц. Соколов. Той отчете 10% ръст на чуждестранните участници и запазване на българското бизнес представителство, което обаче демонстрира постижения на световно ниво. Те са фокусирани в строителството, енергетиката, автомобилостроенето, машиностроенето. Индустрията на транспорта все повече се доминира от електрическите модели. Чешки компании отново участват с качествени нископодови електобуси за градски транспорт. Ръководителят на ЧехТрейд – България Мартин Хлавничка съобщи, че тяхната цел е да разширят пазара си в България. Стана ясно, че една от компаниите вече е в комуникация с Община Пловдив.

„За нас е чест да участваме в най-големия индустриален форум у нас“, подчерта изпълнителният директор на Смарт Енърджи Трейд“ ЕАД Тодор Георгиев. Неговата компания е лидер на Балканите в производството в на фотоволтаични централи. Разполага с три завода, а от следващата година плановете на мениджмънта са да заработи завод, които ще произвежда специални клетки за фотоволтаичните панели. Това е възможно, защото компанията развиваме сериозна развойна дейност и разполага със собствена изследователска лаборатория. „Това ни позволява да се развиваме и конкурираме с лидерите в нашия бранш. Следващата година планираме пускането на нов фотоволтаичен панел с много по-добри качества от масовите и стандартни панели“, заяви Тодор Георгиев и допълни, че компанията му ще продължи да създава работни места в България, Той подчерта значимостта на изложението за бизнеса и акцентира върху висотата на форума.

Архитект Николай Маринов сподели, че е впечатлен от доброто сътрудничество с Международен Панаир Пловдив. Асоциацията за строителство с естествени материали, на която е ръководител и съорганизатор, участва за първи път, но догодина ще се включи с още свои членове. Висококачествени, екологично чисти, изцяло български суровини и материали, атрактивен дизайн и модели на конкурентни цени – това са предимствата на бранша, който се развива стабилно и по световните стандарти за екологичното строителство. .

Компанията със солидна 30-годишна история на пазара – „БУЛАВТО“ АД, не е пропускала Технически панаир, стана ясно от думите на изпълнителния директор Петър Лефтеров. Той избра 77-ото изложение за две премиери – ново поколение изцяло електрически товарен автомобил, модел e-Atlas и новият нископодов, 100% електрически градски автобус на Otokar, модел e-Centro, снабден с изкуствен интелект.

 

Свързани статии