20 години успешна дейност в България отбелязва Ди Би Карго България – местният представител на най-големия ЖП превозвач в Европа/ВИДЕО/

В основния офис на Ди Би Карго България в Карлово днес отбелязаха 20 години от основаването на компанията у нас, собственост и представител на най-големият ЖП превозвач в Европа – Deutsche Bahn AG.

Годишнината бележи големия напредък на Ди Би Карго от клон на компанията-майка, изпълняващ единствено индустриалната маневрена дейност през 2003 г., до национален ЖП превозвач от 2010 г. насам. Към момента компанията е четвърти по пазарен дял железопътен превозвач в България с близо 220 служители и дейност в Карлово, Бургас, Свиленград, София, Пловдив, Русе, Огняново, Златица.

Дейността на компанията обхваща целия спектър от фирмени услуги за превоз на товари в България, включително капитален ремонт на собствени товарни вагони, благодарение на ремонтния завод с площ от 27 870 м2 в гр. Карлово, който фирмата придоби през 2019 г. Ди Би Карго България заема стратегическо място на Балканите като свързващо звено между Германия, Турция и Гърция. Тя е първата частна компания в България, която предоставя услуга за редовни транзитни превози през границата с Турция на автомобилни ремаркета /трейлъри/. Фокус на Ди Би Карго България е и транзитният трафик, който напоследък бележи увеличени обеми.

„Изключително горд съм от дългия път, който Ди Би Карго извървя в развитието си за последните 20 години. Стремеж и цел на нашата компания е и в бъдеще да предоставяме комплексни логистични услуги с най-високо качество, с които да удовлетворяваме напълно изискванията на нашите клиенти. Планове ни са да продължим положителното развитие на компанията и да имаме пълна използваемост на ресурсите, като планираме и тяхното разширяване с още електрически локомотиви и нови вагони, както и инвестиции в обучение и наемане на персонал.“, каза инж. Любомир Гарчев, управител на Ди Би Карго България.

Към момента, Ди Би Карго България посреща нуждите на своите местни и международни клиенти с локомотивен и вагонен парк, състоящ се от 28 локомотива, 416 вагона, специален подвижен състав от 259 покрити вагони и общо 6 различни типа вагони. За предоставяне на услугите е ангажиран широк спектър от специалисти, сред които експлоатационни работници, маневрен персонал, ръководители търговска експлоатация, ревизор-вагони, машинисти, инженери, администрация, работници по поддържка на железопътен подвижен състав. От 2022 г. Ди Би Карго България си сътрудничи и с ВТУ „Тодор Каблешков”-София за обучение и провеждане на Курс за придобиване на Професионална квалификация „Локомотивен машинист“.

Сред глобалните цели на компанията-майка е увеличение на модалния дял на железопътния товарен транспорт до 25% до 2030 г. в ЕС и по този начин – спестяване на 10 милиона тона CO2 всяка година след 2030 г. И в момента Ди Би Карго заместват 22 милиона превоза с камиони годишно в Европа с ЖП транспорт, като спестяват 7 милиона въглеродни емисии. За да изпълни стратегията на компанията-майка за опазване на климата, от 2018 г. Ди Би Карго България преминава към употреба изцяло на зелена енергия за своите транспортни дейности, изискващи електричество. Товарните влакове на компанията се движат само с електричество от възобновяеми източници с цел опазване на околната среда и в уверение на това са включени в публичния регистър с компании, ползващи зелена енергия.

Поздравителен адрес от името на кмета Кабаиванов прочете заместникът му Николай Цветков. На работниците, които са в компанията от създаването й управителят раздаде бонуси и съобщи добрата новина, че от 1 януари заплатите в предприятието се увеличават със 7%.

Свързани статии