Земеделският министър пред ПБ Новинар за проверките, мерките и водния ад в Карловско/ВИДЕО/

„На този етап, от проверките, които направихме в Балкана над пострадалите от пороя карловски села, можем да кажем, че от това, което заварихме, няма незаконна сеч, т.е. няма сечи в неразрешени райони.“ Това заяви пред камерата на ПБ Новинар служебният министър на земеделието и горите Явор Гечев.

По думите му е важно хората да знаят всичко и да има пълна прозрачност. Министърът посочи, че освен от земеделското министерство, са извършен и пълни проверки на прокуратурата, включително на разследващи полицаи и екологията, т.е. всички институции са били на терен.

„Дървата бяха маркирани, но това не значи, че не сме хванали нарушения и не сме написали десетки актове. Да, наистина намирахме трупи, които са отрязани на съответните метражи, които реката е изнесла. Това е неправилно съхранена дървесина, която е сложена край пътищата покрай реката и когато водата приижда, тя ги сваля надолу в ниското, в населените места“, призна Гечев.

По думите му при проверките е открита и неподредена дървесина – имало е сечища с вършина, които също не са били добре почистени. „Намерихме и немаркирани дървета, но те може би още не са били маркирани“, допълни служебният министър.

„Това обяснява, че не  е имало толкова незаконна сеч, сечищата са били законни. Друг е въпросът, че имаше нарушения и те бяха констатирани. Имаше и допълнително непочистена дървесина. Всички нарушения, които намерихме са публични и чакаме прокуратурата да се произнесе. Но експертите казват, че дори и всичко да беше наред, едва ли щеше да повлияе на водата да не мине през населените места“, посочи Явор Гечев.

Той съобщи, че в момента се чакат още доклади, които не са готови.  „Чакаме доклада за едното сечище, което по искане на хората проверихме, то е било заради болест по растенията. Ние сме дали проби от съответните насаждения, да се докаже съответната болест. Но по процедура се чака две седмици, за да се докаже съответната бактерия. Когато това стане, всички доклади отиват в прокуратурата, която се е самосезирала и работи на терен“, каза още министърът.

„Истината е, че трябва да има пълна публичност“, категоричен беше Гечев.

Министър Явор Гечев беше в Калофер, където откри 17-я национален събор „Да запазим заедно българското.

Свързани статии