Здравко Димитров нападна областния управител за бежанците: Институциите да влязат в ролята си! /СНИМКИ/ВИДЕО/

Кметът Здравко Димитров апелира към Областна управа да влезе по-активно в ролята си за подпомагане на бежанците. Това стана по време на пресконференция в Белодробна болница, където в момента се помещава Център за временно настаняване на бежанци. Центърът все още се ремонтира от общината, но в няколко от готовите стаи вече са настанени 5 жени и 7 деца – от пеленачета, до юноши.

„Апелирам към Областната управа, която отговаря, държавата, министерството и институциите да влязат в ролята си, собено за Пловдив. Според мен резултатът не е какъвто трябва да бъде. Общината помогна за ремонта, доколкото може, но това не значи, че на някого отговорностите му отпадат“, категоричен беше градоначалникът. Според него от страна на държавата има пълно неглижиране на проблемите.

„Има мед, има и жило властта“, заяви Зико и даде пример с протестите на земеделските производители в Садово, където и кметът Димитър Здравков тази сутрин излезе на пътя с протестиращите.

Пловдивският градоначалник припомни също как, когато е бил областен управител, е трябвало да стои на дигата на река Чая, разрушена при поредните проливни дъждове, докато не бъде направена. И всичко това по поръка на тогавашния премиер Бойко Борисов.

„Да си влязат в ролята и държавата  да помогне. Благодаря на колегите от общинските предприятия и на доброволците. За нас нямаше почивни дни, докато не оправим тук“, каза още кметът.

Той обяви, че очаква всякаква помощ от държавата, включително и да увеличи издръжката на бежанците, която бе намалена от 40 на 15 лева дневно. „Само изхранването им на ден е 7,20 лв. и то, ако продължаваме да ги храним от социалния патронаж“, посочи зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков.

Освен това по думите на Титюков има забавяне на обещаните 40 лева от държавата. „Около 38 000 лева е натрупаната сума към Младежкия център, които Община Пловдив очаква да им бъдат изплатени от Министерство на туризма“, каза ресорният зам.-кмет.

В момента ремонтите в Белодробна болница продължават, като се очаква да приключат до две седмици. Центърът за временно настаняване на бежанци ще разполага с 53 стаи с по три легла и външни тоалетни на всеки етаж.  Цялата сграда е дезинфекцирана отвътре и от вън, оправена е ВиК инсталацията, топлоподаването, монтирани са бойлери и перални.  Предстои да се намери нова техника и за кухнята.

Тук ще се приемат хора, които ще могат да останат по три месеца, докато им бъде намерена работа и излязат на свободен наем.

Докато кметът говореше за отношението на държавните институции, доброволците, помагали при преустройването на бившата туберкулозна болница в бежански център, напуснаха пресконференцията.  Причината бе несъгласие бъде част от политически престрелки.

Към момента в Белодробна болница има готови 20 стаи, в които могат да бъдат настанявани бежанци. Обсъжда се партерният етаж, който в момента не е обитаем, да поеме административни услуги и лекарски кабинети, а бившата административно-счетоводна сграда да бъде превърната в занималня за децата.

„Очакваме още хора да пристигнат днес“, уточни Титюков.

Альона и Марина са пристигнали в България през март.

Альона е от Запорожие, а Марина – от Полтава. Разказват, че е било невъзможно да останат по родните си места заради бомбардировките и несигурността, дали децата им ще имат храна. Надяват се да се установят тук и не мислят за бъдещето.

Вижте разказа им:

Източник: dcnews.bg

Свързани статии