Вицепрезидентът Илиана Йотова: Надявам се утре правителството и министрите да получат своето доверие/ВИДЕО/

„Последното нещо, което трябва да прави в момента България, е избори. Пред страната ни има важни задачи за решаване, сред които актуализацията на бюджета и законите“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод политическата криза в страната. Вицепрезидентът допълни, че в условията на криза и война отново ще изпаднем на последните места на всички европейски класации.

„Надявам се утре правителството и министрите да получат своето доверие и да го защитят”, посочи още тя.

„И аз, като всеки български гражданин, имам големи очаквани към три неща, които трябва да извърши българският парламент в следващите дни. На първо място чакам всеки момент да се събере комисията по външна политика, за да изработи своята позиция във връзка със съвета, който започва след броени дни в Брюксел, по отношение на това, с каква позиция ще отиде българският министър-председател там“, каза Йотова. Тя поясни, че лично познава само двата документа, а така нареченият съвместен двустранен протокол все още няма как да коментира. „А той е най-важното нещо в тези документи, освен преговорната рамка и френското предложение“, допълни вицепрезидентът.

Йотова добави, че очаква утре да се проведе много сериозна и много съдържателна дискусия – един дебат за това какво ще очаква България за следващите месеци за нашата икономическа и финансова стабилност. „Много се надявам, че няма да станем свидетели на размяна отново на квалификации, обидни думи и изречения. Надявам се българският парламент утре да бъде на висота“, посочи вицепрезидентът.

Най-важна обаче била актуализацията на бюджета. „Така ще знаем доколко и как ще бъде гарантирана финансовата стабилност на страната, както и приемането на така необходимите закони във връзка с Плана за възстановяване и развитие“, подчерта Йотова.

Тя заяви, че е оптимист, че въпреки всичко този бюджет ще мине

„Аз по-скоро си мисля, че ще има доста нови предложения от различни парламентарни групи. В България определено има усещане за нови избори и, пак казвам, ще бъде голяма грешка да се използва тази дискусия с предизборни цели. Ако не се приеме, разбира се, най-трудно ще бъде за тези групи хора от социалната сфера и ще бъде пълна катастрофа“, каза още  Илиана Йотова.

На журналистически въпрос за казуса със Северна Македония и кое решение е най-правилно да се вземе в  тази ситуация, Йотова заяви, че това може да коментира само, когато познава трите документа. „Иначе всичко останало би било спекулация от моя страна“, коментира тя.

В Международен панаир – Пловдив вицепрезидентът откри Десетото издание на на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика.  Тя преряза лентата на изложението заедно с кмета на града Здравко Димитров и плисна менче с вода с еврокомисаря Никола Шмит.

Илияна Йотова благодари на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, който въпреки всички трудности не спира да подава ръка и да защитава правото на уязвимите да развиват своите способности и да се чувстват полезни за развитието на обществото. „Ние сме в непрекъснат контакт със социалните предприятия в цяла България, заедно работим за техните проблеми“, посочи вицепрезидентът. „Националният съюз знае цената на понятията солидарност и справедливост, които в днешно време все повече обезценяваме“, изтъкна Йотова.

„Днес тук сме представители на всички институции. Това е не само жест, а ясен общ ангажимент, че ще развиваме социалната и солидарната икономика – както с помощта на Европа, така и със собствени усилия“, заяви Илияна Йотова. Тя призова този тип икономика да заеме ключово място в оперативните програми, които втора година са в застой, и в проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Организатори на събитието са Националният съюз на трудово-производителни кооперация, Министерството на труда и социалната политика и Международен панаир – Пловдив. Форумът се провежда под мотото „Справедлива, солидарна и трансформираща социална икономика“. Богата делова програма съпътства форума, а в предвидените конференции, дискусии и кръгли маси се включват представители на европейските институции, българското правителство и местната власт, на научно-изследователските среди и гражданския сектор, на бизнеса в този специфичен бранш.

На официалната церемония присъстваха още Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, Георги Гьоков – министър на труда и социалната политика на България, Никола Шмит – еврокомисар за работни места и социални права, Христо Проданов – министър на туризма и Иван Иванов – министър на земеделието.

Свързани статии