Велислава Дърева в Карлово: Мерсия Макдермот създава пантеон на нашите революционери/СНИМКИ/

Премиера на поредна книга за България на английската писателка Мерсия Макдермот се състоя в Карлово.

Мястото за премиерата на книгата „Имало едно време в България“ на английската писателка Мерсия Макдермот не бе избрано случайно от Община Карлово – организатор на срещата, която се проведе в залата на Обредния дом в града. В новата книга има разказани спомени и описания за градовете Карлово, Сливен, Габрово, Ловеч, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, София и други места; авторката пише с любов за Розовата долина и Родопите. Писателката разказва за образователната система,  за сферата на обслужване и за  бюрокрацията в България.

Срещата уважиха заместник-кметът на общината Антон Минев, дългогодишният журналист и приятелка на Мерсия – Ана Папукчиева, общественици и много граждани. В събитието участваха журналистите Велиана Христова и Велислава Дърева, както и кметът на Карлово до 1989 г. – Николай Бойков.

Събитието откри журналистът Велиана Христова. Тя припомни важни моменти от биографията на Мерсия Макдермот, която тази година навърши 95 години и допълни, че 60 години от живота си Мерсия  събира материали и пише за България.

„Английската писателка създава пантеон на нашите революционери. Прави поредица от биографии на Васил Левски, Яне Сандански, Гоце Делчев, Димитър Благоев. Обикаля всички места по стъпките на революционерите, за които е написала. Събира всички възможни архиви и не само български.  Написа етнография и история на България. Тя е първият носител на наградата на Карлово и почетен гражданин на града. Няма чужденец, който да е направил толкова много за България, колкото е направила тя“, каза Христова. И разказа как със студентска бригада от Оксфорт,  Мерсия Макдермот пристига в България за строителството на яз. Копринка през  1948 г. и се влюбва в страната ни. Връща се в Англия и 2 години учи български език, често пътува до България,  където започва работа. Отказва се от дисертацията си в Оксфорд и защитава в БАН. През 1973 г. идва окончателно в България и остава до 1989 г. като преподавател в Софийския университет.

Николай Бойков разказа свои спомени за първата си среща с писателката в София, за участието й в групата на градските представители и вълненията на Мерсия Макдермот по време на честванията на 150-годишнината от рождението на Васил Левски в Карлово.

Още в встъплението си Велислава Дърева – журналист, публицист и изследовател на Васил Левски подчерта, че няма нищо по-естествено тази книга да бъде представена първо в Карлово.

„Това е магично място този български  Витлеем, където казва Мерсия и ангелите стъпват на пръсти. Мерсия Макдермот открива Левски през 1957 г. Седем години работи върху книгата „Апостолът на свободата“. Да пишеш за Левски, да правиш филм за него е най-рискованото занимание – или ще успееш или ще се провалиш, защото българският народ има много тънко, изострено и безпогрешно чувство за личността на Левски – към неговата триединна същност на духовник, революционер и държавник“, каза журналистката.

Мерсия разбира това безпогрешно, когато пише за Апостола. При него „няма разминаване между легенда и истина“, пише Макдермот в книгата.

Писателката остава извън спора за гроба на Левски и пита историците с  думи от Евангелието „защо търсите живия между мъртвите?“.

“Тази книга има многозначително заглавие „Имало едно време в България“ и многозначителен финал. Не знам какъв е жанра тя е едновременно пътепис, репортаж, дневник и спомен. На финала английската писателка пише, че това е книга за един изчезнал свят. Светът на едно друго общество, където най-важно е съзнанието, образованието и културата. Това общество ние го изгубихме за 33 години, не за 500. Да бъдем благодарни, че Мерсия е озаглавила книгата си „Имало едно време в България“, а не „Имало едно време България“, защото има нещо, което няма как да изчезне в небитието. Това е Карлово, това е Левски. Докато българският народ, помни и тачи Васил Левски и своите исторически личности, докато българският народ, не е забравил напълно своята история и не е загубил своята историческа памет, все още има шанс книгата да не се казва „Имало едно време България“, каза в заключение на срещата Дърева.

Автор: Чонка Енева – журналист

Свързани статии