В Хисаря тържествено отбелязаха 144 години свободна България /ВИДЕО/

В Хисаря снощи тържествено отбелязаха националния празник 3 март.

Събитието започна с шествие от паметниците на ген. Тодор Марков и Леийди Странгфорд, където бяха поднесени цветя. Шествието стигна до паметника „Априлци“ в кв. Веригово.

Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева припомни историческите събития в паметния за нашата страна ден, когато България е освободена.

„В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство. Но 3 март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дълго жадуваната свобода и преклонението пред героите. 3 март е свещена дата за всички нас, защото на този ден България възкръсва за нов живот. Призната е свободата на един малък, но силен народ. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага края на една война. Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 144 години от Освобождението на България отдадем почит, прекланяйки глави пред паметниците на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята Родина“, каза в словото си инж. Пенка Ганева.

Беше изнесена патриотична програма от Сдружение „Наследство Хисаря“, учениците от СУ „Хр.Смирненски“, ОУ „Васил Левски“, ОУ “Кл.Охридски“, самодейците от НЧ “Антон Билкин“ – Хисаря.

Стотици хисарчани доведоха малките си деца, за да ги научат на родолюбие и патриотизъм.

Събитието уважиха още председателят на ОбС Хисаря инж. Найден Павлов, заместник-кметът Милена Балямска, общински съветници. Пищна заря освети небето над Хисаря в чест нанационалния празник на България.

Вижте повече във видеото:

Свързани статии