В гимназията в Клисура отбелязаха Деня на розовата фланелка /СНИМКИ/

Днес в ПГ по икономика „Тодор Влайков“ – гр. Клисура отбебязаха Световния ден за борба с тормоза и агресията в училище. Училищният психолог Красимира Петрова представи презентация и филм за тормоза и агресията, след което учениците участваха във викторина, като отгаваряха на въпроси, свързани с превенцията на агресията и терора в училище.

Всички ученици, участващи във викторината, бяха облечени в розови фланелки и получиха грамоти и награди от Нели Минчева- секретар на МКБППМН – Карлово.

Инициативата „Ден на розовата фланелка“ стартира в Канада през 2007 година като форма на протест, организиран от учениците Дейвид Шепърт и Травис Прайс. Те изразяват своята позиция против насилието в училище, обличайки се в розово в подкрепа на тормозено дете, което е било подигравано от по-големи ученици затова, че е носило розово поло. Ставайки свидетели на този акт Дейвид и Травис закупуват петдесет розови фланелки, които раздали на съучениците си в знак на подкрепа на тормозения ученик.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Световният ден срещу тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Популярен е сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

В днешните динамични времена агресията в училище е все по-срещано явление сред подрастващите. Тя може да е породена от гняв, безсилие, страх, безпокойство, тревога, липса на усещане за сигурност, знания и умения как да се реагира в дадена ситуацията.

Свързани статии