В гимназията в Хисаря проведоха интердисциплинарен урок, посветен на Априлското въстание/ВИДЕО/

Интердисциплинарен урок по случай 146 години Априлско въстание проведоха в СУ „Христо Смирненски“ Хисаря. Учителите по история Христина Вълкова и Минчо Чавгов, като и колегата им по литература Марина Каракуманска подготвиха децата от 7 и 8 клас.

Знаменосците бяха посрещната по стародавна наша традиция с хляб и сол и закичени със здравец от жените от фолклорната група на квартал Момина Баня. Учениците представиха патриотично есе, възрожденски песни и прочетоха кървавото писмо на Тодор Каблешков.

Знаменосците от 10 клас показаха знамето на емблематичната Райна Княгиня. Борис Нанков – ученик – гост от Карлово, от 5 клас, рецитира одата „Батак“. Родолюбив българин от Баня, Панагюрско, пресъздаде един от героите на Априлската епопея, поп Груйо и запозна децата с нашата славна история и със събитията, свързани с клетвата на българските патриоти в Оборище.

В образа на поета-революционер Христо Ботев влезе Христо Недялков от Карлово, известен в региона като Климент войвода. Той показа на учениците униформата и бинокъла на калоферския герой и изнесе историческа беседа за славния път на Ботевата чета, която учениците изслушаха с интерес.

Специален гост беше Ненко Берберов – автор на исторически книги и бивш преподавател по история в училището, Даниела Николова – представител на Общинска администрация и секретар на МКБППМН и инспектор ДПС от РУ на МВР Хисаря – Иван Боненски.

Свързани статии