В Детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ наградиха дарителите си/СНИМКИ и ВИДЕО/

Празник на дарителите събра днес в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив десетките благодетели, помогнали на отделенията в педиатрията, а също малки пациенти, родители и лекари.

„Радвам се, че след COVID пандемията, влизаме в нормалността след 2 години, които бяха тежки за всички  нас“, каза пред присъстващите началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов. Той направи кратък отчет за изминалата една година, като съобщи, че 6020 са били хоспитализациите за 12-те месеца. Броят на пациентите се е увеличил, а най-големият дял на заболели по традиция е на болестите на дихателната система. Те са 80% от амбулаторната патология в детска възраст, обясни проф. Иванов.

Той обаче уточни, че този тип заболявания са само 22 на сто от всички болести, които се лекуват в Детска клиника. Само 2% от лекуваните деца през годината са били с COVID , подчерта професорът. И напомни, че и сега продължава и кампанията за построяване на новата сграда на педиатрията, в която да се помещават всички свързани с педиатрията клиники.

По думите му в момента се провежда обществена поръчка за строителство на новата сграда, която ще се намира в базата на „Пещерско шосе“ 66, където са хирургическите блокове. Очаква се напролет да бъде направена първата копка.

Началникът на клиниката съобщи, че досега са събрани 165 162 лева от дарения за изграждането на нова Детска клиника. По думите му парите на дарителите ще бъдат използвани, след като клиниката бъде построена, за превръщането й в по-уютно място за малките пациенти.

Проф. Иванов връчи сертификати на всеки един  от дарителите, които тази година са над 20. Между тях са фирми, организации, родители, училища и детски градини.

 

Сред дарителите са шестокласници от ОУ „Петър Берон“ и ученическият парламент в СУ „Черноризец Храбър“ в Пловдив.

Дарение на педиатирята е направила Емилия Цонева. За юбилея си тази година, вместо подаръци от гостите си, събрала средства за клиниката.

Поетесата Мария Бончева дари цялата сума от продажбата на първата си стихосбирката за клиниката. Тя подари и екземпляр от книгата си на проф. Иванов

Децата от вокална група „Бамбини“ също поздравиха присъстващите. Те често били гости на малките пациенти.

По традиция децата и останалите присъстващи най-много се радваха на терапевтичните кучета Мон и сина й Арамис. Бобтейлите, пременени с коледни украшения,  присъстваха на тържеството, заедно с тяхната собственичка Велислава Костадинова. Те често гостуват на малките пациенти в детската онкохематология и останалите отделения.

Свързани статии