Убиецът на Марияна от Сопот сам се предал на полицаите, признал си всичко/СНИМКИ/

Пловдивският окръжен съд не пожали днес 46-годишния Николай Танчев, който преби до смърт 58-годишната си приятелка Марияна на стадиона в Сопот. Танчев остава зад решетките за постоянно, определи съдия Миглена Маркова.

Убиецът бе доведен днес в съдебната зала с белезници. В съда стана ясно, че мъжът е безработен, но често работел по строежите на частно.

Припомняме, че Танчев е извършил убийството в нощта на събота срещу неделя. Час и половина след полунощ той и Марияна Кръстева се прибирали от пиянско събиране, където употребили голямо количество алкохол. По пътя Танчев обиждал Марияна и се карал с нея.  Впоследствие Николай започнал да удря Марияна по главата и други части на тялото както с ръце, така и да я рита с крака. Писъците чул свидетелят Иван К.

Според прокурора по делото Борис Михов Танчев е признал, че е удрял Кръстева и я е убил. По думите на Михов има достатъчно доказателства, че именно Николай е извършил престъплението. Множеството тежки увреждания на убитата след побоя и черепно-мозъчната травма са довели до смъртта й. По досъдебното произвоство е назначена съдебномедицинска експертиза, има и експертна справка, от която се вижда каква е причината за смъртта. Обвинението е разпитало десет свидетели, чиито показания са доста противоречиви.

Обвинителят посочи, че извършеното от Николай Танчев престъпление е с изключително голяма обществена опасност. За деянието законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Според прокурора има реална опасност убиецът да се укрие или да извърши друго престъпление, освен това той е осъждан неколкократно, въпреки че е реабилитиран и злоупотребява често с алкохол. Заради това прокурор Михов настоя съдът да наложи най-тежката мярка „задържане под стража“.

От своя страна защитникът на убиеца адвокат Стефан Шипкалиев не отрече, че клиентът му е извършил престъплението, в което е обвинен, но посочи, че тепърва ще се изясняват обстоятелствата и  самият механизъм. „Той е признал, че е нанасял удари, черепно-мозъчната травма е налица, но на по-късен етап ще имаме по-добра представа. От друга страна той сам е отишъл при полицаите и се е предал“, подчерта юристът. И предостави на съда да прецени каква да бъде мярката за неотклонение на Танчев.

„Съжалявам, друго нищо не мога да кажа, каквото съдът прецени“, бяха последните думи на 46-годишният мъж.

В крайна сметка съдия Маркова определи мъжът да остане зад решетките, тъй като е налице обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това Николай Танчев е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление – убийство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Според съдия Маркова при мярка, различна от задържане под стража е налице реална опасност Танчев да извърши друго престъпление, но няма опасност да се укрие.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Ако това стане, то ще бъде гледано на 18.08.2022 г. от 10.00 часа.

Свързани статии