Тревога: И Пловдивският регион влезе влезе в зеления Етап 1 COVID

218.15 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната. Това показва справка в системата на здравните власти.

От сайта на Центъра по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ за премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области.

Данните на единния информационен център за коронавируса обаче показват, че едва две области в страната все още са с под 100 заразени на 100 хиляди заразени на двуседмична база /зелената зона по предишната цветова класификация/. Това са Велико Търново и Търговище. Останалите са в жълтата зона с над 100 заразени на 100 хиляди души, а три области са в червено – над 250 заразени на 100 хиляди души. Това са София-град, Варна и Бургас.

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони.

Регион 4 /Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково/ влезе в зеления Етап 1. Така в него вече са всички региони без северния централен Регион 2 /Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново/, но 5-дневната прогноза показва, че се очаква и той да влезе в първия етап.

Етапите са разписани в актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи.

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво./Вестник Марица

Свързани статии