Служебният министър на икономиката: Умишлено водят ВМЗ Сопот към фалит

Бивши и настоящи властелини в министерство на икономиката се хванаха за гушите в ефира на bTV. Повод бяха назначения и уволнения в министерството, както и съдбата на ВМЗ-Сопот.

Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертността на хората и професионалните им качества. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Така отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм. „Ако излезете на улицата и видите някой да чупи витрина, това реваншизъм ли е?“, попита Николов.

Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова. „По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност“, допълни Стоянов.

„През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него“, каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.

„Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на „Човешки ресурси“. Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно“, каза още Никола Стоянов.

„ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит. Това или е некомпетентност, или умисъл“, коментира служебният министър. Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова.

По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв. Това са данни на база сигнали, очаква и документи, назначен е одит, уточни служебният министър.

Той потвърди, че е видял документа за превод от 800 000 лева в офшорка, но не погледнал основанието.

В ефира настана страшен скандал. Думата поиска самият Методиев. Той беше категоричен, че Стоянов е бил изгонен заради некадърност и лъже за всичко. И отсече как Нинова не само е била министърът, но и изключително успешен такъв./Вестник Марица

Свързани статии