След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Безсънна нощ в Карловско/СНИМКИ/

Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в община Карлово след пороите. През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, съобщава БНР.

В различна степен са пострадали всички села, които са разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд – рекордните 191 литра на квадратен метър. Разрушени са няколко моста, водите повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи – пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи  и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката тази сутрин ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан – Московец.

Жителите на Богдан и Каравелово се оказаха изолирани и се наложи спасяване на десетки хора с хеликоптер. Тежка е обстановката и в селата Розино, Столетово и Московец.

Безсънна нощ за жителите на село Каравелово. 36 души са били евакуирани през изминалата нощ, съобщава NOVA.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община Красимир Димитров каза, че разчистването на селото ще продължи и през днешния ден. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители. По думите му хеликоптер към момента би бил нужен единствено за доставка на хранителни продукти. На място има и алпийски отряд.

В съседното село Богдан армията ще мобилизира своите сили, за да окажат помощ на останалите там около 50 души. То продължава да бъде откъснато от света./DarikNews

Снимки: Фейсбук/Bulgarian Air Force

Свързани статии