Скандално и само в Новинар: Кметът на Войнягово събирал пари за дърва и ги похарчил, той отрича

Отново скандал се вихри в карловското село Войнягово. Кметът Тодор Танковски е събирал пари на съселяните си за дърва за огрев. Ощетени войняговци твърдят пред Новинар, че ги е завлякъл с около 20 хиляди лева и ги е похарчил. Хората ще подадат колективна жалба и иск за възстановяване на сумите.

От община Карлово обясниха, че по принцип кметовете на населените места правят списъци с желаещите да им бъдат доставени дърва за огрев, като си плащат на Горското стопанство. Как и защо обаче Танковски е събирал пари от съселяните си, остава загадка.

По сучая ще започне проверка.

Новинар се свърза с кмета на селото. Ето какво отговори той: Върша услуги на възрастните хора. Платили са дърва при мен около 15-20 човека. Става въпрос за не повече от 3-4 хиляди лева, а не за сумата от 20 хиляди. Миналата седмица съм платил 50 кубика дърва по 47 лева на кубик, днес платих още 20 кубика и имам платежни документи, които аз лично нося на хората. Дървата започнаха да се доставят от Горското стопанство в Карлово едва миналата седмица, а хората са си поръчали и част от тях платили дървата при мен преди три месеца, коментира в своя защита кмета и предположи, че заради това е възникнало напрежение във войняговци. Кметът добави, че средствата, с които не са закупени все още дърва, могат да бъдат върнати на хората.

ПБ Новинар се свърза обаче и с директора на Горско стопанство Карлово инж. Златю Кличев. Той беше категоричен, че по закон сумите за дърва от гражданите са плащат единствено и само на касата на Горското. Няма как хората да са чакали три месеца, тъй като аз съм издал заповед и съм уведомил всички кметове на населени места в общините Карлово и Сопот, че списъците с дърва се правят и доставят до края на юни и ние до декември доставяме. Никой няма право да събира пари на ръка, заяви инж. Кличев. Той добави, че лично са му се обаждали притеснени баби, които питали дали парите им са в Горското, защото така им бил казал кметът, когато го питали къде са сумите, предадени на Танковски на ръка. Шефът на Горското обаче беше категоричен, че такива пари не са били давани.

През 2018 г. 24-годишният тогава кмет на карловското село Войнягово Тодор Танковски бе арестуван на паркинг в Карлово. Тогава при одит в селското кметство беше открито несъответствие от 1800 лв. – сумата беше удържана и възстановена от заплатата на Танковски.

Свързани статии