Скандал във ВМЗ: Настоящото и новото ръководство на оръжейницата влязоха в лют спор/ВИДЕО/

С екшън и надговаряне започна извънредната пресконференция във ВМЗ Сопот. Тя беше свикана от настоящото ръководство и изпълнителния директор Иван Иванов заради сутрешните обвинения на ресорния Никола Стоянов, който каза, че най-голямата на Балканите оръжейница умишлено се води към загуба.

Непоканени на пресконференцията дойдоха новият шеф на ДКК Венцислав Димитров и новият изпълнителен директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев. Към настоящия момент обаче и двамата не са вписани в Търговския регистър.

Настоящият шеф на завода Иван Иванов отговори на въпрос на ПБ Новинар има ли проблем с доставките на суровини и вярно ли е, че нито една продукция не може да бъде завършена заради липса на материали. Иванов беше категоричен, че това не е вярно, въпреки твърденията на министъра. Иванов покажа на видео ужасяващи кадри от мизерията, в която работници на ВМЗ ходят до тоалетна, ползват мивки, бани, съблекални и други помещения. Има цели цехове, които текат при дъжд от покривите и спират работа, защото машините са с високо напрежение и е опасно. Вода понякога тече и директно върху готовата продукция. Миналият ден двама от шефовете на Кинтекс са били на посещение да си видят поръчаната продукция и са видели как върху нея тече вода.

„Хвана ме срам, когато дойдох, имах чувството, че заводът е в 18 век“, коментира още Иванов. Той каза нещо много скандално, а именно, че за един и същи продукт от ВМЗ са сключвани по няколко договора от старото ръководство. Те няма как да бъдат изпълнени, за това на някои от фирмите вече се плащат огромни неустойки, а други се канят да съдят оръжейницата.

Ръководството на ВМЗ, което пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, фрапиращ пример от които е договор за транспорт на работниците, обявиха Иван Иванов, заместникът му Георги Цветков и председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

Те заявиха, че на днешната пресконференция правят това, което са правили и през 2-та месеца и 10 дни управление – да представят публично, ясно и аргументирано, с факти работата на ВМЗ – пред медиите, пред работниците и пред синдикатите.

„По този договор за транспорт за 16 маршрута, ще дадем пример с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот – фирмата, спечелила конкурса е предложила при подаването на оферта на 21.01.2022 г. цена 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. /тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов/ цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още  средства. По същия маршрут Сушица Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно, между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

Иванов определи смяната му като реваншизъм. Припомняме, че той беше назначен от бившия вече вицепремиер Корнелия Нинова. Иван Иванов изброи новите социални придобивки, от както е директор-малко повече от два месеца. С по 200 лева са вдигнати заплатите, а към момента той подчерта, че заводът е в добро финансово състояние и може да се говори за увеличение на заплатите с по още 20%. Пусната е столовата за работниците , а храната се дотира на 100% от ВМЗ, дават се по 150 лева на работниците за лятната им отпуска.

Относно обвиненията на министъра, че е имало огромен брой новоназначени и то на шефски места, Иванов каза, че от като е директор е назначил 7 души в ръководството, както и 190 работника, тъй като хората преди масово напускали, а с новите социални придобивки и увеличението на заплатите отново имало желаещи за работа в предприятието. Когато е постъпил на работа е заварил 7 критични договора, към момента проблемите са изчистени, останали са само 2 такива договора. Заради всичко, направено от настоящето ръководство производителността се е завишила с над 10%. „Всичко, което се произвежда, дори и стари неща, се изкупуват, заводът е в стабилно състояние“, подчерта Иванов.

„Бях председател на съвета на директорите на ВМЗ Сопот до сега, заяви Мариян Йовчев. Днешната ситуация не е изненада за никого. Беше ясно още с назначаването на Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и отмъщение. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов изрече пред медиите множество неверни твърдения и лъжи. Министър Никола Стоянов каза, че е експерт. Опитах се да разбера какъв експерт е и в коя област, но не можах да разгадая. Важното е, че президентът Румен Радев знае какъв експерт е и затова два пъти вече го назначава. През ноември за председател на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот, а сега за служебен министър. Действително Никола Стоянов е подходящ за тази длъжност, защото е лично мотивиран за отмъщение“, заяви Йовчев.

Мариян Йовчев каза още, че ВМЗ Сопот е на печалба от 48 млн. лева. През първото тримесечие, когато Стоянов го е ръководил, ВМЗ е било на загуба от 1,6 млн. лв. Подчерта, че не са верни твърденията на министъра, че ВМЗ през последните месеци е работило на загуба за над 100 милиона лева.

След официалната пресконференция новият шеф на ДКК Венцислав Димитров заяви, че кадрите с мизерните помещения, които показа Иванов, са тенденциозно избрани. Сутринта благодарение на медийния шум около стратегическите за военната индустрия предприятия и проблеми във ВМЗ Сопот е имало проверка на ДАНС. Не каза повече подробности.

Новият изпълнителен директор инж. Иван Стоенчев, който заемаше поста преди Иван Иванов заяви, че ще надгражда това, което е свършило досегашното ръководство и че най-големия проблем на завода е липсата на млади кадри, които да работят в производството. Той каза още, че не е политическо лица, а експерт, който разбира от работата си и за това е там.

 

Свързани статии