Сирийчето, издирвано цял ден от полицията в Болярино, се самонаранило

11-годишното момиче от Болярино, което изчезна преди два дни и бе открито в изоставена къща в шок и с наранявания по тялото и главата, се е самонаранило. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив Костадин Паскалев. Това сочели данните от разследването до момента, а и самото дете си признало пред разследващите.

Вчера е бил направен и следствен експеримент, в който 11-годишната Рейсян е участвала. По време на експеримента тя е показала на разследващия екип какво се е случило. В момента детето се разпитва от съдия.

На пресконференция днес от Окръжна прокуратура бяха изнесени подробности за случая.

Според директора на плодвидската полиция ст. комисар Васил Костадинов още с получаване на сигнала за изчезналото дете на тел. 112 полицията се е задействала много бързо. Всички районни управления на МВР в областта са били уведомени за случилото се, била им е разпратена снимка на момиченцето, както и данни за ръст, облекло и тегло. В селото е започнало издирване от страна на полиция и жандармерия, като детето е търсено и със следови кучета. В търсенето са се включили освен местни хора, също служители на ДГС „Чекерица“ с високопроходима техника. Те са обходили всички блатисти и гористи местности, както и водоеми, до които трудно може да се достигне пеша и с автомобил.

Обходени били всички изоставени и необитаеми постройки – къщи, производствени и складови бази, селскостопански постройки. Издирването нямало резултат, докато към 18.30 ч. не бил получен сигнал от жител на селото, че от изоставена къща се чуват звузи. Там била намерена Рейсян. Преди това същата къща е била проверена, но дори и следовото куче не е открило скривалището на момичето.

Детето било в шок и с наранявания по главата и тялото. То било прегледано от медицински екип. Езиковата бариера обаче попречила да разберат нещо от него. Двама преводачи са говорили с него и родителите, които твърдяли през цялото време, че Рейсян е отвлечена. Момиченцето говорело единствено някакъв диалект на сирийски  и знаело няколко английски думи.

В крайна сметка то признало, че се е самонаранило. Засега обаче квалификацията по случая остава отвличане на непълнолетно лице, поясни наблюдаващият прокурор.

Момиченцето е второ дете 8-членното семейство. Има по-голяма сестра и други 4 по-малки братчета и сестричета.

Семейството на момичето е дошло в селото в община Раковски през юни и бащата има хуманитарен статут на бежанец. В момента майката е в процедура.

Живеят в имот, собственост на чужденец, като обитавали пристройка в него.

Разследването по случая продължава.

Свързани статии