Самодейките от Баня с най-високи отличия на два фестивала

Публиката на крака в чест на самодейците от Баня. За две от групите при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня, с председател Мария Василева, журито даде най- високи оценки.

В един и същи ден 19.06 в два различни града на страната „Групата за изворен фолклор” и ФК „Тракийка” , покориха сърцата на публиката със своите изпълнения, а журито присъди най- високите призове и не спести похвалите си за тяхното запомнящо се представяне.

„Групата за изворен фолклор” под вещото ръководство на Иванка Близнакова за пореден път стъпи на сцената на Фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” гр. Китен. С достойнство, професионализъм, увереност и рутина, както и с изящните си костюми, обсипани с българска шевица, изработена от сръчните ръце на баненската жена самодейците се представиха отлично. Народните носии са грижливо пазени и предавани през поколенията, както и текстовете на песните, които изпълняват участниците. Баненки защитиха званието си „Живи човешки съкровища” -България 2010″ и се вписа като културен феномен в българската представителната листа.

Показаното от тях не остави равнодушни всички присъстващи – ценители на традициите, които с гордост заявяват „Аз съм българин”.

Отличията, с които беше удостоена „Групата за изворен фолклор” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня са:

1. Звание – Лауреат Първа степен на кмета на гр.Китен над 18 години, за опазване на традиционната култура и високи художествено –творчески постижения.
2. Диплом –Лауреат Първа степен за отлично представяне и високи художествено – творчески постижения.
3. Приз –Пазител на фолклора Иванка Близнакова, за перфектен професионализъм и заслуги в съхранение и разпространение на фолклорните традиции.

От местното читалище благодарят на организаторите – кметът на Китен – Златка Ставрева, за поканата и наградите, които бяха присъдени от компетентното жури, за отличното представяне на участниците в ГИФ!

ФК „Тракийка” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.” гр. Баня се представиха на Международния фестивал на лавандулата – 2022 г. , който се проведе в града на поета – лирик Пейо Яворов гр. Чирпан, под патронажа на Десислава Радева – съпруга на президента на Република България и председател на гражданско сдружение „Живата вода на България„. Основен организатор на събитието е кметът на община Чирпан Иван Крачолов.

ФК „Тракийка” взе участие във фолклорното надиграване заедно с танцовите клубове : „Ръченик” – гр. Чирпан, „Чанове” – Стара Загора, „ Чирпанлии” – гр. Чирпан и пет танцови състава.

Изпълненията на момичетата от клуба приковаха погледите на останалите участници и публика с новата постановка на „Дайчово”, „Пиринско” и „Право хоро” – хореография на Мария Генчева.

Всички участници получиха почетни грамоти.

Свързани статии